HOME < PRAKTIJK < TIPS
Tips

Varieer met sluitertijden

Variëren met sluitertijd. Met 1/8000 sec (links) zie je alle details in de waterval, terwijl met 1/6 sec (rechts) alles vervaagt.
Variëren met sluitertijd. Met 1/8000 sec (links) zie je alle details in de waterval, terwijl met 1/6 sec (rechts) alles vervaagt. Fotograaf: Bob Luijks

De basis van de fotografie draait om een scherpe foto. Je probeert bewegingsonscherpte te voorkomen door een korte sluitertijd te hanteren of een statief te gebruiken. Maar net zoals bij de (bewuste) keuze van het diafragma (scherptediepte) kun je natuurlijk ook bewust kiezen voor een bepaalde sluitertijd. Met een hele korte sluitertijd bevries je alle actie, waardoor je details gaat ervaren die je normaal met het oog niet kunt zien. Andersom voeg je met een lange sluitertijd juist beweging toe aan een statische foto. Dit laatste werkt vooral goed in combinatie met stilstaande elementen, waardoor een contrast ontstaat tussen dynamisch en statisch. Onderwerpen om te spelen met sluitertijd zijn overal aanwezig: dieren, water, maar ook elementen die door de wind bewogen worden.

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *