Menu

Onderdeel van Pixfactory

Vastleggen, Verbeelden, Verwonderen

Mijn foto’s zijn subjectieve weergaves van de natuur die mij ten diepste raakt en inspireert. De verwondering die ik voel als ik mij onderdompel in die natuur probeer ik in beelden te vangen.
Van Vastleggen tot Verwonderen in 3 fases.
Van Vastleggen tot Verwonderen in 3 fases. Fotograaf: Wim Vooijs

Vastleggen van een verbondenheid die ik ervaar, niet alleen als toeschouwer, maar juist ook als onderdeel van de natuur. Het is mijn verbeelding ervan en daarmee ook van mijn eigen natuur, mijn persoonlijkheid en gevoel.
In de zoektocht naar die verbeelding heb ik gemerkt, dat ik doorgaans dezelfde drie fases doorloop tijdens het fotograferen. Dat helpt mij om los te komen van alleen registreren en ruimte te maken voor gevoel, emotie en fantasie.

De 3 V’s

Ik heb deze stapsgewijze benadering de 3 V’s genoemd:

  1. Vastleggen
  2. Verbeelden
  3. Verwonderen

Deze fases zal ik verder verduidelijken aan de hand van de volgende foto’s van een Weidebeekjuffer, die ik in één sessie gemaakt heb.

Vastleggen

Aangekomen op de locatie start ik met Vastleggen. Eerst even loskomen, soms nog een beetje wakker worden en in contact komen met het onderwerp.De eerste fase: Vastleggen.

De eerste fase: Vastleggen.
De eerste fase: Vastleggen. Fotograaf: Wim Vooijs

Deze fase komt, onbewust, vooral vanuit mijn verstand. Er komen beelden die nog niet heel persoonlijk zijn. Het is vooral registratie. Het onderwerp is heel herkenbaar, maar vooral ook nog wat vanuit techniek benaderd. Door de verdieping te zoeken in deze registratie kom ik langzamerhand bij beelden die meer emotie laten zien, persoonlijker worden. Bijvoorbeeld door het gebruiken van vintage lenzen, witbalans aanpassen of de uitsnede spannender maken.

De verdieping van Fase 1: de beelden worden persoonlijker.
De verdieping van fase 1: de beelden worden persoonlijker. Fotograaf: Wim Vooijs

Verbeelden

Bij Verbeelden ga ik op zoek naar extra elementen die het onderwerp meer inhoud geven. Bijvoorbeeld door een verhaal te verbeelden of een sterker contact. Ik doe in deze fase meer beroep op mijn gevoel en daarmee ook het gevoel van de toeschouwer. Herkenbaarheid maakt steeds meer plaats ten gunste van de eigen individuele invulling. Er wordt al meer beroep gedaan op de fantasie.

Fase 2: Verbeelden.
Fase 2: Verbeelden. Fotograaf: Wim Vooijs

Verwondering

In de fase van Verwondering is alles mogelijk. Hierbij speelt vooral het onderbewuste een rol. Ik probeer regels en conventies los te laten en te kijken wat er gebeurt. Er opent zich een fantasiewereld die ik misschien ergens wel voel, maar die niet herkenbaar is in mijn dagelijkse leven. Een wereld die ontstaat door de techniek van de camera in samenspel met de natuur en mijn gevoel. Een natuur waar ik mezelf helemaal vrij voel om alles los te laten en mij te volle te verwonderen.

Fase 3: Verwonderen.
Fase 3: Verwonderen. Fotograaf: Wim Vooijs

Ik hoop voor anderen met deze benadering ook de mogelijkheid te openen om zichzelf te gaan verwonderen, de fantasie te prikkelen en de verbeelding open te stellen voor de prachtige natuur: Verbeelding van ieders eigen natuur!

Auteur: Wim Vooijs

 

 

6 reacties

  1. Zeer herkenbaar Wim! Intrigerende beelden op basis van gevoel, bewondering en toch ook een beetje techniek. Bij mij werkt het eigenlijk ook zo maar ik probeer die onderbuik welzo bewust mogelijk te ervaren om het proces bij te kunnen sturen. Klinkt tegenstrijdig maar is het voor mij niet al dat zal zeker per fotograaf verschillen. Hoe dan ook, de foto’s zijn heel intrigerend en krachtig!

    1. Dankjewel Rob voor je mooie reactie! Ik kijk er naar uit je zaterdag weer te kunnen ontmoeten en spreken. En natuurlijk kom ik ook genieten van je presentatie! Tot dan ???‍♂️

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

6 reacties

  1. Zeer herkenbaar Wim! Intrigerende beelden op basis van gevoel, bewondering en toch ook een beetje techniek. Bij mij werkt het eigenlijk ook zo maar ik probeer die onderbuik welzo bewust mogelijk te ervaren om het proces bij te kunnen sturen. Klinkt tegenstrijdig maar is het voor mij niet al dat zal zeker per fotograaf verschillen. Hoe dan ook, de foto’s zijn heel intrigerend en krachtig!

    1. Dankjewel Rob voor je mooie reactie! Ik kijk er naar uit je zaterdag weer te kunnen ontmoeten en spreken. En natuurlijk kom ik ook genieten van je presentatie! Tot dan ???‍♂️

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: