HOME < PRAKTIJK < TIPS
Tips

Veldbloemen

veldbloemen
Korenbloem. Fotograaf: Karin Hovenkamp

Veldbloemen, iedereen kent wel het veldboeketje dat in een vaas op tafel staat. Maar niet alleen op tafel zijn deze mooie bloemen te vinden. Ook in de natuur kom je ze op dit moment overal tegen. Kijk maar eens goed bij het plaatselijke grasveldje, daar kun je meerdere veldbloemen vinden. Maar ook in wegbermen en in natuurgebieden vind je op dit moment een overvloed aan veldbloemen.

Als fotograaf raak je niet uitgekeken als je eenmaal zo’n plekje hebt gevonden. Begin maar eens met het tellen van hoeveel verschillende bloemetjes je tegenkomt in dat stukje natuur. De blauwe korenbloem en de rode klaproos zijn denk ik wel de bekendste soorten. Maar er staan ook genoeg gele, witte en roze bloemetjes tussen die zeer de moeite waard zijn om te fotograferen. En vergeet ook vooral niet om eens goed naar de stengels en bladeren te kijken. Ook die bevatten prachtige structuren om vast te leggen op de gevoelige plaat.

Fotografeer de bloemen eens van voren, van bovenaf en van onderaf. Dan zijn prachtige resultaten te bereiken. Spelen met licht, een foto over- of onderbelichten, werkt bij deze bloemen ook erg goed. Dat kan speciale effecten geven. Beschik je over een tele- of macrolens? Zoom dan eens in op een blaadje of één van de meeldraden van de bloem. Na een regenbui zijn de veldbloemen ook erg interessant om te fotograferen. Dan blijven namelijk de druppeltjes op de blaadjes liggen en dat levert weer extra mooie foto’s op.

Neem vooral de tijd om de bloemetjes op de mooiste manier vast te leggen. In tegenstelling tot dieren lopen ze niet weg en heb je alle tijd om ze zo te fotograferen als je zou willen. Blijf tijdens het fotograferen goed opletten, want de veldbloemen trekken bijen en andere beestjes aan als magneten. Dus met een beetje mazzel landt er een insect op een bloem en heb je een foto met bloem én bij.

Kleine waarschuwing

Kleine waarschuwing: pas op dat je geen bloemen plattrapt. Kun je niet bij dat ene bloempje iets verderop in het veld? Zoek dan een bloempje dat iets dichterbij staat. Zo heb je als fotograaf plezier van de veldbloemen, maar blijft de natuur behouden voor de diertjes die er leven.

Meer informatie

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *