Menu

Onderdeel van Pixfactory

Vereniging van Natuurfotografen Drenthe

Als je liefhebber bent van natuur en fotografie en je het leuk vindt je ervaring in een knusse sfeer te delen, dan is VNF Drenthe een fotoclub waar je je thuis zult voelen. De leden zijn allemaal enthousiaste natuur- en landschapsfotografen die elkaar bij voorkeur treffen in een vriendelijke en huiselijke sfeer.
drenthe
Het laatste licht, Ter Borgh. Fotograaf: Klaas Kanis

Even voorstellen….

De VNF Drenthe is een kleine vereniging die bestaat uit twaalf leden. De leden treffen elkaar in Eursinge, bij Westerbork. De contributie bedraagt € 45,- per jaar.
Als je meer over deze club wilt weten, neem dan een kijkje op de website of stuur een berichtje per e-mail.

Grote bonte specht. Fotograaf: Eef Bos

Deze foto heb ik gemaakt in maart 2018. Door deelname aan een cursus vogelfotografie werd ik nog meer gemotiveerd om er op uit te trekken. In onze natte en koude winters is die behoefte anders niet zo heel groot. Daarom maar eens een vogelkijkhut geboekt. Goede kansen om vogels voor de lens te krijgen en je zit in ieder geval droog. Nadeel vind ik dat deze foto’s vaak heel kenmerkend zijn. De hut is in Emmen en heeft een mooie open setting met verschillende mogelijkheden om de vogels te fotograferen. Veel soorten vogels kwamen voorbij, waaronder de goudvink die ik nog niet eerder had gezien. Maar deze foto van de grote bonte specht is mijn favoriet. Compositie, scherpte en achtergrond ben ik erg blij mee. In Lightroom heb ik dan ook nagenoeg niets gecorrigeerd. En niets wijst erop dat deze foto vanuit een hut is gemaakt! Kortom een goede reden om vaker gebruik te maken van een fotohut.

Welke activiteiten kennen jullie zoal?

Eens per maand komen we bij elkaar om foto’s te bespreken, steeds op de tweede donderdag van de maanden september tot en met mei. In elk jaargetijde organiseren we een foto-excursie voor de leden. Daarnaast nodigen we één keer per seizoen een erkend fotograaf uit om bij ons een lezing te geven.

Emmerschans. Fotograaf: Klaas de Boer

Emmerschans – deze schans in de huidige vorm, is in het jaar 1800 aangelegd. Tijdens de 80-jarige oorlog zou deze verschansing al dienst hebben gedaan. De natuur is hier prachtig en is door Unesco uitgeroepen tot beschermd natuurgebied met grote historische waarde. Ik loop hier vaak met mijn fototoestel omdat dit een geweldige natuurbeleving is. De foto is eind november genomen: een winterse plaat, met rijp op gras en bomen en de schapen die recht in de lens kijken. Dat is genieten.

Waarom zou je lid moeten worden van jullie vereniging?

De club is maar klein en kent daardoor een huiselijke knusse sfeer waarin we onze kennis en ervaring van natuurfotografie delen. Als je daar van houdt zul je het al snel naar je zin hebben in de groep. De opkomst is altijd hoog, tweederde deel van de leden is aanwezig op de clubavonden.

Grote roodoogjuffer. Fotograaf: Hans van Dijk

De grote roodoogjuffer (m) is een foto met een verhaal. Ik had een tijdje op het droge gezeten en deze juffer geobserveerd. Het was duidelijk. Als ik deze juffer op ooghoogte ‘en face’ wil fotograferen zal ik het water in moeten. Het water was ongeveer 40cm diep en had een zanderige bodem. Het was eind juni en de zon scheen en ondiep water is meestal aangenaam. Eerst alleen mijn broek uit gedaan, maar krom staan met een 180mm macrolens was te instabiel, en ik kon niet goed door mijn zoeker kijken. Dus T-shirt uit en met alleen mijn onderbroek aan kon ik met één knie op de bodem genoeg zicht en stabiliteit creëren om deze foto te maken. Twee dames van middelbare leeftijd vroegen nieuwsgierig wat ik aan het doen was…

Op welk publiek richten jullie je?

Publiek… de ambitieuze fotograaf! Iedereen kan lid worden, jong en oud is welkom. We kennen geen selectie-criteria of ballotage.

Lofoten, omgeving Svolvaer. Fotograaf: Klaas de Boer

Deze foto is gemaakt op de Lofoten in de buurt van Svolvaer. We kampeerden hier vlakbij. Het wandelpad over deze zeerotsen biedt prachtige uitzichten. Hier lijkt een hondenkop de natuur nog extra glans te geven.

Wat doen jullie om het niveau van natuurfotografie steeds weer te verbeteren?

Door de foto’s kritisch te bespreken en aanwijzingen te geven wordt het niveau steeds een stukje hoger. De fotobespreking notuleren we en geven we weer in het magazine KIJK! Dit kun je op onze website terugvinden.

Hortensiabloem. Fotograaf: Dick Biewenga

Waar een ander de hark door de tuin haalt ga ik nog eens extra goed kijken met als resultaat dat je mooie dingen ziet die normaal niet zo opvallen. Met een macrolens kom je in een andere wereld. Bovendien kun je de achtergrond aanpassen aan wat je passend vindt bij het onderwerp. In dit geval bewoog het skelet van de hortensiabloem veel te veel in de wind. Ik heb hem meegenomen naar de keuken en de fruitschaal als achtergrond gebruikt. Aardig wat makkelijker dan vechten tegen kou en wind.

Welke vormen van natuurfotografie beoefenen jullie leden zoal?

De onderwerpen zijn divers. Landschapsfoto’s en macrofoto’s, realistische maar ook abstracte foto’s kun je bij ons tegenkomen.

Aekingerzand. Fotograaf: Sipko de Schiffart

Aekingerzand, Appelscha. Kleur, omgezet met Silver Efex Pro. De eenzame boom op de heuvel trok direct mijn aandacht. Een mooie blauwe lucht met wat verspreide witte wolken en de zon die al laag stond maar buiten beeld bleef. Daardoor een mooie verschuiving van heel licht blauw linksonder naar dieper blauw meer naar rechts. Door de lichte hemel een mooi contrastverschil met de donkere ondergrond. In zwartwit een nog beter grafisch effect.

Wat zijn jullie favoriete gebieden en waarom?

We zitten in een prachtige provincie en Drenthe is dan ook hoofdzakelijk ons terrein.

Onweerslucht vroeg in de ochtend in mei boven een groepje koeien. F9, 1/6s, 10mm (crop). Fotograaf: René Schneiders

Hoe gaan jullie om met het fotograferen van kwetsbare natuur?

Het beschermen en in stand houden van de natuur staat bij ons hoog in het vaandel. Daar hoort volgens ons ook bij dat je kennis en inzicht in de natuur ontwikkelt.

De Slokkert. Fotograaf: Arie Nijmeijer

Het meanderend beekje van de Slokkert en zijn omgeving geeft mij het gevoel van puur Drents landschap. De weidsheid en leegte is voor mij altijd weer een ontdekking dat er nog plekken bestaan die verstoken zijn van alledaagse drukte. Ik heb deze foto gemaakt op een mooie heldere dag. Wanneer je dezelfde foto maakt op een bewolkte of mistige dag spreekt er zelfs een soort desolaatheid uit. Sereen landschap van de tempelstukken in Norg. Fijn rustpunt. Gemaakt met 19mm groothoeklens.

Treden jullie wel eens naar buiten? Op welke manier?

Tot nu toe houden we het bij onze website en zo nu en dan een expositie.

Het laatste licht, Ter Borgh. Fotograaf: Klaas Kanis

Er zijn zo van die dagen… Het was een gewone werkdag waarbij nog best veel moest gebeuren, maar met al het rijp aan de bomen was het zo verschrikkelijk mooi, zoals je maar zelden hebt. Aan het begin van de middag begon de zon te schijnen en alles in goud te veranderen. Nu trok ik het niet meer en pakte mijn spullen in om met gehaaste spoed naar Westerwolde te vertrekken. Ik had mijn zinnen gezet op de combinatie bos en water met rijp. Met enige spoed heb ik mij begeven naar het mooie meer Ter Borgh. Daar aangekomen zag ik dat ik nog genoeg tijd had voordat het laatste kwartiertje zou beginnen want gezien de enigszins bewolkte lucht was te verwachten dat de lucht rood zou gaan kleuren, dus begon ik al fotograferend hier en daar mijn positie in te nemen. Ja, je kan alles van te voren bedenken, maar dan moet het nog gebeuren natuurlijk, maar deze dag overtrof alles.. De lucht werd van heel licht roze steeds roder en steeds mooier en ik wist niet wat ik zag, zo mooi spiegelde het rode licht op het ijs. Wat kan je het dan toch druk hebben op zo’n mooie dag.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: