Vereniging voor natuurfotografen Utrecht

Deze maand presenteert de Natuurfotografen Vereniging Utrecht zich. Een vrij jonge club met ambities en waar de leden elkaar vooruit helpen om tot nog betere resultaten te komen. Hans Peeters beantwoordt namens de NVU de vragen die we stelden.
Natuurfotografen Vereniging Utrecht
Geoorde fuut. ISO 400; F 7.1; 1/1600 sec Canon EOS 7D ; - 1/3 stop; 840 mm ( 600mm f + 1.4 X ) Statief, hoekzoeker, draadontspanner en veel geduld. Fotograaf: Marius Hennevanger

Even voorstellen…

De Natuurfotografen Vereniging Utrecht is een vrij jonge club met een veertigtal leden, die in leeftijd variëren van 30 tot 75 jaar. Het niveau wisselt van beginnend fotograaf tot professional. Hetzelfde geldt voor de apparatuur die wordt gebruikt, van amateur tot professioneel. Dit is echter nooit een punt binnen de vereniging. Hoewel iedereen streeft naar het beste resultaat, staat het ‘plezier bij het fotograferen’ voor iedereen voorop. De vereniging is gevestigd in Utrecht en houdt haar vaste clubavonden in Houten. Ook fotografen van buiten de provincie Utrecht kunnen lid worden.

Beverrat. ISO 800; F 6; 1/200 sec.
Nikon D7200; Sigma 150-600mm F5-6.3 Sports op 400 mm.; min 1/3 stop Fotograaf: Hans Peeters

“We reden ’s avonds over een landweggetje door de Camargue (Zuid-Frankrijk), toen er links van het pad drie jonge beverratten gras zaten te eten. Moeder zat aan de andere kant in de sloot en riep haar jongen. We hebben de auto zo snel mogelijk verlaten, zijn plat op de grond gaan liggen en waren net op tijd om het derde overstekende jong te fotograferen. Met deze foto werd ik ‘Natuurfotograaf van het jaar’ bij onze fotoclub.”

Welke activiteiten kennen jullie zoal?

Elke derde woensdag van de maand organiseren we een clubavond. Voor zo’n avond nodigen we een externe spreker uit of een van de eigen leden houdt een presentatie. Dit kan gaan over een bepaald fotografisch onderwerp (macro, landschappen) of een thema zoals bijvoorbeeld een bepaald natuurgebied of een vakantie-ervaring van iemand.
Ook worden (nieuwe) leden uitgenodigd om in 10 minuten iets over zichzelf te vertellen en wat van hun fotografisch werk te laten zien.
Op zo’n clubavond brengen leden twee of drie eigen foto’s mee, die met elkaar in een opbouwende sfeer worden besproken. Uit de inzendingen wordt gezamenlijk de foto van de maand gekozen.
In november vindt elk jaar de ‘grote wedstrijd’ plaats. Alle leden zenden maximaal 9 foto’s in voor verschillende categorieën. Elk jaar doet een andere externe natuurfotograaf de jurering. Elke categorie kent een winnaar en uit de winnaars van de categorieën, kiezen de leden de ‘Natuurfotograaf van het jaar’.

Grote zilverreiger. ISO 400; F 6.3; 1/500 sec.
Canon 6D; Sigma 150-600mm F5-6.3 Sports Fotograaf: Sjaak den Breeje

“Bij een van de eerste keren fotograferen vanuit een fotohut trof ik deze grote zilverreiger. De reiger staat in mooi contrast met de begroeiing langs de waterkant die wordt opgelicht door het warme licht van de nog laagstaande opgaande zon. Een indrukwekkend moment met een fijne sfeer.”

Enkele keren per jaar wordt er een workshop / technische avond georganiseerd over een bepaald onderwerp, zoals bijvoorbeeld het gebruik Lightroom of Photoshop.
Verder maken we een aantal keren per jaar een excursie naar een bepaald gebied, zoals de Veluwe of Kampinaheide. Afhankelijk van de tijd van het jaar wordt daar een speciaal thema uitgediept (herfstkleuren, paddenstoelen, libellen e.d.).
In het voorjaar organiseren we een weekend, zoals afgelopen jaar naar Texel. En ook in het najaar gaan we soms een weekend op pad, zoals vorig jaar naar het Bayerische Wald.

Velduil. ISO 1600; F 4; 1/500 sec. Nikon D 500 + 1.4 converter. Fotograaf: Peter van de Veen

“Dit jaar een nest van velduilen kunnen volgen. Erg genoten om deze jonge uilen zich snel zien te ontwikkelen. Echt gaaf om hem zo recht op je af te zien vliegen. De meeste velduilfoto’s maakte ik vanuit de auto.”

Waarom zou je lid moeten worden van jullie vereniging?

Als je enthousiast natuurfotograaf bent en wat wilt leren of juist anderen iets wilt leren, dan ben je welkom als lid van de NVU. Ben je in je eentje druk met natuurfotografie, dan blijf je vaak op een bepaald niveau hangen. Juist door met gelijkgezinden op pad te gaan leer je van elkaar en doe je nieuwe ideeën op. Erg uitdagend!

Porseleinzwammen. ISO 100; F3,5; 1/400sec
Nikon D500; Lens: Sigma 105mm macro Fotograaf: Caroline Wirtz

“De foto is dit najaar gemaakt op een zonnige ochtend in het Speulderbos. Met de zon als tegenlicht en een hoge sluitertijd heeft deze foto een zwarte achtergrond gekregen. De zon belicht de porseleinzwammen waardoor het net 2 lampjes lijken. Ik heb geen gebruik gemaakt van extra licht (zaklamp, flitsers o.i.d.) en ook de achtergrond is niet donker gemaakt in de nabewerking.”

Hoeveel leden bezoeken gemiddeld jullie activiteiten?

De clubavonden worden meestal door zo’n 30 personen bezocht. Het aantal deelnemers aan excursies en weekenden varieert, maar vaak gaan we met een man (en vrouw) of tien op pad.

Goilberdingerwaard. ISO 160; F 5,6; 1/400 sec. Panasonic G5 Lumix Fotograaf: Herman Kraaijkamp

“De Goilberdingerwaard en de Lek bij Everdingen. De uiterwaard is een nat natuurgebied geworden, met aalscholvers op een eilandje. Elke keer is het hier weer genieten.”

Op welk publiek richten jullie je?

Op iedereen die graag naar buiten gaat en plezier heeft om in de natuur te fotograferen. Vrouwelijke leden zijn duidelijk in de minderheid, dus daar kunnen we er wel wat meer van gebruiken.

Pestvogel. ISO 640; F 7.1; 1/1000 sec. Nikon D7100; 600mm Fotograaf: Arne Bakker

“De pestvogel is in Julianadorp gemaakt onder wisselende weersomstandigheden waarbij ik het geluk had de vogel eindelijk in een enigszins blauwe lucht te kunnen fotograferen. Ik moest de vogels volgen, daar ze van bessenstruik naar bessenstruik vlogen. Thuis gekomen kwam ik er tot mijn verrassing achter dat dit exemplaar een ware acrobaat met bessen was. Het zijn gelukkig geen schuwe vogels die uit het hoge noorden even komen aanwaaien.”

Kan iedereen lid worden?

De vereniging kent niet echt een leeftijdsgrens, maar op dit moment kennen we alleen volwassen leden. Er is tot nu toe eigenlijk niet echt nagedacht over een jongerenafdeling of zoiets.

Amethistzwam. ISO 100; F9.0; 1/100 sec; exp.comp. – 1/2/3. Canon MP-E 65. Fotograaf: Henk Steenbergen

“Dit ultiem kleine zwammetje trof ik deze herfst aan in ’s Graveland. Foto is gemaakt met een MP-E 65 macro lens van Canon samengevoegd van 4 opnamen in photoshop.”

Wat doen jullie om het niveau van natuurfotografie steeds weer te verbeteren?

Meerdere keren per jaar wordt een externe natuurfotograaf uitgenodigd, waarvan we een en ander kunnen opsteken. Ook de onderlinge besprekingen van eigen foto’s leiden vaak tot andere inzichten, die tot verbetering van de fotograaf leiden. Tijdens speciale workshops en technische avonden wordt dieper ingegaan op bepaalde thema’s, zoals bijvoorbeeld macrofotografie of Lightroom.

Juffer met dauw. ISO 250; F9.0; 1/25sec.
Nikon D750; Lens: Nikkor Macro AF-S 60mm Fotograaf: Michel Drost

“Deze Juffer is in september 2017 gemaakt op het Leersumse veld. Wat mij aanspreekt in deze foto zijn de prachtige blauwe en groene kleuren van de juffer tegen de zachte onscherpe achtergrond en de twinkelende dauwdruppels op het lichaam. Zoals bijna altijd heb ik deze foto gemaakt vanaf een statief.”

Welke vormen van natuurfotografie beoefenen jullie leden zoal?

Dat is heel divers. Het hele spectrum aan natuurfotografie wordt door de leden beoefend. Natuurlijk heeft de een voorkeur voor macro en de ander meer voor landschappen. Maar alle facetten van natuurfotografie: dieren, vogels, paddenstoelen, planten, insecten, macro, landschappen, maar ook onder water, worden beoefend. Het is wel opvallend dat erg veel leden een voorkeur hebben voor vogelfotografie.

Piemontese koeien. ISO 400; F 5.0; 1/2500 sec.
Canon EOS 7D II, 100 – 400 zoomlens op 100 mm., uit de hand. Fotograaf: Jan Katsman

“Dit najaar maakte ik deze foto om 16.45 uur, met middaglicht dus . Ik vond de setting geweldig; die Piemontese koetjes passen met hun kleur geweldig bij de herfstkleuren die in het landschap zitten en dan die wolkenlucht er boven!”

Wat zijn jullie favoriete gebieden en waarom?

Bijna elk voorjaar wordt een weekend of dagexcursie georganiseerd naar Texel. Vooral de vogel- en landschapsfotografen spreekt dat erg aan. Voor herfstkleuren gaan we vaak naar de Veluwe en natuurlijk spreken de Amsterdamse Waterleidingduinen ook tot de verbeelding. Afgelopen jaren hadden we werkgroepjes die zich richtten op het Leersumse Veld en het Kromme Rijngebied. Vanaf volgend jaar starten we twee nieuwe werkgroepen voor de Polder (Arkemheen en Eempolder) en de Utrechtse Heuvelrug. We mogen ons gelukkig prijzen met zulke prachtige gebieden in onze woon- en fotografie-omgeving.

Kromme Rijn. ISO 400; F22; 2.5 sec. Canon 5D Mark3; Canonlens 16-35 F2.8. Fotograaf: Lex Vermeend

“Ik woon 5 minuten fietsen bij het landgoed Amelisweerd, Utrecht vandaan. Zodra ik maar even het gevoel heb dat er een mooie zonsondergang op komst is, stap ik op de fiets en rij naar een stoppelveld waar het zicht op de zon perfect is. Een veld van een paar 100 vierkante meter, relatief klein…en toch is het elke keer weer anders.”

Hoe gaan jullie om met het fotograferen van kwetsbare natuur?

We fotograferen met respect voor de natuur, zonder iets te verstoren of te vernielen. Het dier of plant komt altijd op de eerste plaats en daarna pas de foto. Van zelfsprekend respecteren we particuliere terreinen en houden we ons aan de wet.

Papagaaiduikers. ISO 1600; F 4.5; 1/2500 sec. 500 mm. Fotograaf: Thijs Schouten

“In mei 2017 ben ik naar IJsland op reis geweest. De papegaaiduiker is een vogelsoort die al jaren op mijn bucketlist stond. Op een avond zijn we naar de kliffen bij Vík gegaan in de hoop ze te zien (mei is namelijk vroeg in het seizoen). We hadden geluk! Ze zaten er! Blij met deze foto!”

Treden jullie wel eens naar buiten? Op welke manier?

Tijdens ons eerste lustrum in 2015 hebben we geëxposeerd in de Ernst Sillemhoeve in den Dolder. In hetzelfde jaar mochten we ons presenteren in het Natuurfotomagazine.
Ook in de toekomst willen we kijken of we op geschikte locaties kunnen exposeren. We hebben een website www.natuurfotografenutrecht.nl waarop belangstellenden kennis kunnen nemen van onze activiteiten en waarop natuurlijk prachtige foto’s te zien zijn, zoals onze foto’s van de maand.

Stomp elfje. ISO 400; F 4; 1/500 sec. Canon EOS 7D; 180 mm. Fotograaf: Mark van Veen

“Het was nat deze zomer. Maar als de regen ophield en er kwam iets van zon door, dan vlogen de stomp elfjes. Het zijn zweefvliegen, die eerst opwarmen en dan op bloembezoek gaan. Deze zat op te warmen, op ongeveer 3 meter hoogte. Door op mijn tenen te gaan staan kwam de zweefvlieg mooi in het lichte deel van het blad.”

Visarend. ISO 320; F 6,3; 1/2000 sec. Canon EOS 7D; EF 100-400 (390 mm) Fotograaf: Marvin Egberts

“Tienhovense plassen. Deze over het algemeen zeer schuwe visarend (althans dit exemplaar) had mij in mijn roeibootje niet in de gaten, toen hij op zijn vaste uitkijkpost landde.”

Bomen tegen de lucht. ISO 100; F 11; 1/400 sec. Canon full frame camera; 20mm groothoeklens; statief. Fotograaf: Pieter van Dijk

“Deze foto is gemaakt tijdens een fotoworkshop van Theo Bosboom. De opdracht was om drie bomen ‘vrijstaand’ op een foto te zetten, dus zonder dat de bomen elkaar raakten. Door de camera te draaien heb ik de bomen in de hoeken van het beeld gezet en de zon in de ruimte tussen de bomen. De belichtingstijd is kort om de takken als silhouet af te beelden en te zorgen dat de zon niet uitbleekt.”

Geoorde fuut. ISO 400; F 7.1; 1/1600 sec
Canon EOS 7D ; – 1/3 stop; 840 mm ( 600mm f + 1.4 X ) Statief, hoekzoeker, draadontspanner en veel geduld. Fotograaf: Marius Hennevanger

“Meestal zijn geoorde futen erg bang voor mensen. Deze niet. Hij kwam met zijn jong aanzwemmen en gaf zichzelf een volledige poetsbeurt op 5 meter afstand. Ik zat met mijn statief op een krukje in het water. Mijn bovenlichaam was volledig zichtbaar. Kennelijk geen probleem dus.”

 

Eén reactie

  1. Leuk overzicht van jullie activiteiten. Ben geïnteresseerd in het lidmaatschap
    Hoe kan ik in contact komen met de utrechtse vereniging?

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

  1. Leuk overzicht van jullie activiteiten. Ben geïnteresseerd in het lidmaatschap
    Hoe kan ik in contact komen met de utrechtse vereniging?

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: