Menu

Vergeet die zon!

Romantische zonsondergang?
Romantische zonsondergang? Fotograaf: Bob Luijks

Wanneer de weersverwachtingen kloppen, krijgen we deze week gelukkig de nodige zonsopkomsten en -ondergangen voorgeschoteld. Dat betekent dat die gloeiende bol aan de horizon ongetwijfeld bij velen weer favoriet zal zijn.

Oké, we kunnen er niets aan doen. We zijn letterlijk verslaafd aan zonlicht. Bij het zien ervan wordt een hormoon aangemaakt dat ons gelukkig maakt. Zeker aan het einde van de winter (na veel grijs weer) snakken we naar een flinke dosis zonlicht. Hoe mooi zo’n laagstaande zon ook is, richt je camera er eens niet op. In veel gevallen is de zon namelijk simpelweg veel te fel. Het resultaat is een dikke witte vlek in beeld. Omdat licht de meest dominante factor is in een foto wordt ons oog direct daarheen getrokken. Weg goed bedoelde compositie.

Wanneer we ons richten op de zon, missen we het schouwspel van de prachtige kleuren die elders op het landschap vallen. Het laagstaande zonlicht is letterlijk goud waard. Maak dus vooral daar gebruik van! En kun je toch niet om die zon heen? Stop ‘m dan eens grotendeels weg achter bijvoorbeeld een boom. De zon blijft dan als sfeermaker aanwezig zonder het beeld te domineren.

Wegkijken van de zon loont: het landschap gehuld in prachtige kleuren.
Wegkijken van de zon loont: het landschap gehuld in prachtige kleuren. Fotograaf: Bob Luijks
Wie naar de zon kijkt, mist het bijzondere schouwspel van strijklicht.
Wie naar de zon kijkt, mist het bijzondere schouwspel van strijklicht. Fotograaf: Bob Luijks

 

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u