Menu

Onderdeel van Pixfactory

Verzadiging en Levendigheid: wat is het verschil?

Met de schuifregelaars Verzadiging en Levendigheid pas je in Lightroom de globale kleuren in een foto aan. Maar wat is nou juist het verschil tussen beide regelaars?
Verzadiging en Levendigheid: wat is het verschil?
Verzadiging en Levendigheid: wat is het verschil? Fotograaf: Erik Derycke

Verzadiging (Saturation) en Levendigheid (Vibrance) vind je in Lightroom Classic in het paneel Standaard, in het blokje Presentie (Presence).

Verzadiging

De schuifregelaar Verzadiging (die ook in andere raw-ontwikkelaars voorkomt) dient, wel, om de verzadiging van de kleuren aan te passen. Naast Kleurtoon (Hue) en Luminantie (Luminance) is verzadiging één van de drie variabelen die bepalen hoe we kleur waarnemen. Als je de schuifregelaar Verzadiging naar rechts sleept, worden alle kleuren in de foto meer verzadigd, dieper, voller. Door de schuifregelaar Verzadiging naar links te slepen, maak je de kleuren in de foto minder verzadigd, bleker, fletser. Sleep je hem helemaal naar links, dan blijft er een monochroom, kleurloos beeld over.

Ik verhoogde de Verzadiging met +50. Voor de vegetatie is dat aanvaardbaar, maar de lucht wordt overdreven blauw.
Ik verhoogde de Verzadiging met +50. Voor de vegetatie is dat aanvaardbaar, maar de lucht wordt overdreven blauw. Fotograaf: Erik Derycke

Levendigheid

De schuifregelaar Verzadiging pakt alle pixels in een foto op dezelfde manier aan. Dat betekent dat pixels met kleuren die al redelijk verzadigd zijn, identiek behandeld worden als pixels met een lage verzadiging. Je merkt al wat het probleem kan zijn: door de verzadiging globaal te verhogen, krijg je pixels met overgesatureerde, veel te felle kleuren. Je verliest detail.

Daarom heeft Adobe de schuifregelaar Levendigheid bedacht. Ook Levendigheid verhoogt de verzadiging, maar alleen in de pixels met minder verzadigde kleuren. De pixels waarin de kleuren al verzadigd zijn, worden minder beïnvloed. Daardoor is het resultaat vaak natuurlijker. Met de schuifregelaar Levendigheid krijg je dus veel minder gauw een foto die er uitziet als een surreëel schilderij.

Hier verhoogde ik alleen de Levendigheid met +50. Het effect op de vegetatie is bijna hetzelfde, maar de lucht blijft meer natuurlijk.
Hier verhoogde ik alleen de Levendigheid met +50. Het effect op de vegetatie is bijna hetzelfde, maar de lucht blijft meer natuurlijk. Fotograaf: Erik Derycke

Conclusie

De schuifregelaars Levendigheid en Verzadiging hebben allebei bestaansrecht. Als alle kleuren in je foto een oppepper kunnen gebruiken, schuif je met de Verzadiging. Met alleen de Levendigheid-schuifregelaar is de kans kleiner dat je onnatuurlijke resultaten krijgt.

Je kan beide natuurlijk ook combineren: een lichte boost van de Verzadiging in alle pixels aanvullen met meer Levendigheid voor de minder gesatureerde pixels.

Hier verhoogde ik zowel de Verzadiging als de Levendigheid met elk +25. Het eindresultaat oogt natuurlijk.
Hier verhoogde ik zowel de Verzadiging als de Levendigheid met elk +25. Het eindresultaat oogt natuurlijk. Fotograaf: Erik Derycke

Werken met globale kleuraanpassingen die alle kleuren tegelijk veranderen, is overigens niet de enige optie. In het HSL/Kleur paneel kun je de Kleurtoon, Verzadiging en Luminantie van afzonderlijke kleuren aanpassen. Maar dat is stof voor een ander artikel.

4 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

4 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: