Menu

Onderdeel van Pixfactory

Vier noise applicaties

Ruisreductie.

De 4 applicaties

Ik vergeleek de ruisreductie in Lightroom met de externe software van Nik Dfine 2, Imagenomic Noiseware en Topaz Denoise. De ene optie biedt meer sliders dan de andere en dat maakt de vergelijking wat lastiger. Maar samengevat komen ze er allemaal op neer dat je kan kiezen hoeveel ruis (al dan niet verdeeld in helderheidsruis en kleurruis) je wil verwijderen, en hoeveel details je wil behouden of toevoegen. Om het voor iedereen behapbaar te houden heb ik zoveel mogelijk de automatische ruisreductie gebruikt.

In Lightroom heb ik enkel de helderheidsruis naar 20 gezet. Nog hoger en alle details smeren in mijn ervaring uit tot een waas zonder details. Ook heb ik de masking-functie gebruikt om de verscherping niet op de achtergrond toe te passen. Dat zou tot nog meer ruis leiden, en wat er niet is hoef je ook niet te reduceren!

In Dfine heb ik de software volautomatisch de ruis laten meten en reduceren. De beperkte schuiven die de handmatige stand je biedt, geven in mijn ervaring geen beter resultaat.

In Topaz moet je kiezen uit drie opties: Denoise AI, AI Clear en Low Light. Dat is best verwarrend, maar het vraagteken biedt uitkomst. Denoise is voor foto’s met lage ruis en fijne details, AI Clear is voor veel ruis bij hoge ISO en Low Light is voor veel ruis in foto’s met weinig details. De keus lijkt neer te komen op de balans tussen agressieve ruisreductie en het behouden van details. Ik koos AI Clear. Voor het overige liet ik ook hier de software de ruis meten en reduceren via de ‘Auto’ optie.

Ook met moderne camera’s ontkom je soms niet aan ruisreductie. Bekijk in het artikel Ruisreductie in 4 applicaties van Marijn Heuts de verschillen tussen Lightroom en de diverse plug-ins.

Geef een reactie

4 reacties

   1. Ik ben erg tevreden met de ruisreductie mogelijkheden van DxOLabs 4. Zie dat scherpte meestal goed behouden blijft en je hebt diverse mogelijkheden. m
    Maar ik ben geen prof:-). En dus wel benieuwd wat jullie er van vinden. Overigens gebruik ik deze software al jaren voor al mijn nabewerkingen. Het verbaast mij dat in de (Nederlandse) literatuur daar zo weinig aandacht voor is.

    1. Het probleem is dat je het pakket koopt als alternatief voor Lightroom of Capture One. Als extra software er naast is het te groot en te veel van hetzelfde. Er is nu wel de nieuwe plugin voor ruis verwijderen en upsizen, maar die heb ik nog niet getest.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wellicht ook interessant voor u