Menu

Onderdeel van Pixfactory

Vier objectieven voor macrofotografie

Om bloemen, paddenstoelen en kleine beestjes van dichtbij te fotograferen, gebruik je een macro-objectief. Het ene macro-objectief is het andere niet. We zoomen in op vier mogelijkheden.

1) Traditioneel macro-objectief
Macro-objectieven heb je van een groot aantal merken, natuurlijk van alle cameramerken, maar ook van B-merken, zoals Sigma en Tamron. Ze variëren in brandpunt van grofweg 90 tot en met 180 millimeter. Welk objectief bij je past, hangt mede af van de onderwerpkeuze. Met een 180 mm kun je wat meer afstand bewaren tot je onderwerp, handig bij opvliegerige insecten. Met 90 mm heb je juist weer een wat bredere beeldhoek waardoor je iets meer kunt spelen met de omgeving.

Juffer met een Sigma 105 mm macro-objectief. Fotograaf: Bob Luijks

2) LAOWA 15 mm Macro Groothoek
Uniek in zijn soort: én groothoek, én daadwerkelijk macro. Hiermee ben je in staat bijzondere foto’s te maken van kleine onderwerpen in een groots landschap. Dit objectief kent wel een aantal uitdagingen. Allereerst moet je erg kort op je onderwerp kruipen (minder dan 3 centimeter) om deze voldoende groot in beeld te krijgen. De andere uitdaging is dat je met 15 mm heel veel van de omgeving ziet, ook de storende elementen.

Tengere pantserjuffer in zijn omgeving. Fotograaf: Bob Luijks

3) Lensbaby Velvet
De Velvet is een 56 mm objectief dat een speciaal element heeft voor een zachtere weergave, zeker bij open diafragma’s (f/1.6 tot ongeveer f/4). Een Lensbaby koop je niet voor de scherpte, maar voor de sfeer. De Lensbaby genereert daarnaast een prachtig, vintage-achtig bokeh.

Bijzondere sfeer van de Lensbaby Velvet. Fotograaf: Bob Luijks

4) Canon MP-E 65
Voor wie ‘gewone’ macrofotografie nog niet ver genoeg gaat, is er het Canon MP-E 65mm F2.8 1-5x macro-objectief. Hiermee kun je tot vijf maal vergroten. Het vraagt veel oefening om goed met deze lens om te gaan, maar als dat lukt biedt de MP-E 65 mogelijkheden op macro-gebied die vrijwel op geen enkele andere manier kunnen worden bereikt.

De 'enorme' antennes van een heel klein dansmugje.
De ‘enorme’ antennes van een heel klein dansmugje. Fotograaf: Jaap Schelvis

Geef een reactie

7 reacties

  1. Ik fotografeer overdag de insecten altijd met mijn Nikon 3o0mm met tussenring. Dan kun je iets afstand houden en je hebt een mooie bokeh. Je hebt weinig aan de lenzen die hier genoemd zijn als je niet alleen in de ochtend op pad wilt. Ik volg ook wat Franse fotografen die de Tamron 150-600mm gebruiken, dan kun je mooi door de begroeiing heen fotograferen en de insecten blijven rustig zitten door de afstand.

    1. Klopt Erik, ik gebruik ook vaak een telelens voor opvliegerige beestjes en zelfs voor bloemen. Daar hoeft lang niet eens altijd een tussenring bij gebruikt worden. Het onderwerp komt dan wel kleiner in beeld, maar dat kan met een mooie omgeving zo z’n charme hebben.

  2. De 50mm 1/4 en juliter-9 en helios-58 met tussen ring werken ook prima. Je kunt zelfs een oude ef35-80 gebruiken en allen werken perfect met aperture tot 22. Ik gebruik daar wel soms een lolypop flash disk

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u