HOME < PRAKTIJK < TIPS
Tips

Vierde Nationale Bijentelling. Tel je ook mee?

structuur
Honingbij aan het werk. Fotograaf: Karl van Ginderdeuren

Op zaterdag 17 en zondag 18 april a.s. vindt de vierde nationale bijentelling plaats. Doe je ook mee? Hoe meer mensen meedoen, hoe meer informatie er verzameld kan worden.

De Nationale bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL en wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl. Het doel is om zoveel mogelijk te weten te komen over de stand van de bijen in ons land, zodat deze nuttige dieren beter beschermd kunnen worden.

De bijen worden bedreigd

Van de bijna 360 in Nederland voorkomende bijensoorten is meer dan de helft bedreigd of helemaal verdwenen. Dit is een groot probleem, want bijen zijn erg belangrijk voor ons. Ze bestuiven namelijk, samen met andere insecten, 80% van alle eetbare gewassen en bijna 90% van onze wilde planten. Zouden bijen verdwijnen, dan komt een groot gedeelte van ons voedsel in gevaar.

Waarvoor worden de gegevens gebruikt?

Onderzoekers gebruiken de resultaten van de Nationale Bijentelling om te zien waar de verschillende bijensoorten voorkomen in Nederland en of die aantallen landelijk of in bepaalde regio’s toe- of afnemen. Om trends in bijenpopulaties helder te krijgen en invloeden zoals het weer uit te kunnen sluiten, moet er minimaal vijf jaar achter elkaar worden geteld. Na deze vierde telling kan er dus al voorzichtig gekeken worden naar veranderingen in de bijenpopulaties.

Hoe tel je mee?

Je kunt je inschrijven op de website: www.nationalebijentelling.nl. Schrijf je je vooraf al in dan ontvang je informatie en weetjes over de bij, en tips om straks goed te kunnen tellen.

Ook kun je op de site het bijengidsje, waarin je o.a. handige informatie vindt over het herkennen van de verschillende soorten en het telformulier downloaden. Op de website staan bovendien tips hoe je de wilde bij kunt helpen aan meer voedsel of nestgelegenheid in je tuin.

Tellen kan dit jaar direct in de tuin via je smartphone of tablet. Het tellen kost maar een half uurtje van je tijd.

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *