HOME < VERDIEPING < ACHTERGROND
Achtergrond

Vijf jaar “Gebieden”

Het lustrum voor onze site natuurfotografie.nl betekent ook dat we al vijf jaar aandacht besteden aan de mooiste locaties in de rubriek “Gebieden”. In deze bijdrage een doorkijkje wat er zoal is langs gekomen. Een hele lijst en dat roept de vraag op of er nog wel natuurgebieden over zijn die het beschrijven waard zijn. Om maar met de deur in huis te vallen: het antwoord daarop is volmondig ja.

Amsterdamse Waterleidingduinen
Een super mooie ochtend in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Tijdens de bronst. Als ik dit beeld zie hoor ik u nog steeds de damherten burlen op de achtergrond. Fotograaf: Ronald van Wijk

De teller staat op…

Sinds het eerste artikel over gebieden op de site verscheen, het Gerendal van Bob Luijks, zijn er in vijf jaar tijd meer dan honderd locaties beschreven. Om precies te zijn: de teller staat nu op 111 (d.d. 7 september 2020). Al deze artikelen zijn geschreven door natuurfotografen “uit de buurt”, die het gebied op hun duimpje kennen. Dat staat garant voor interessante detail-informatie, relevant voor collega natuurfotografen die daar ook eens een kijkje willen nemen. En de vrij toegankelijke hotspots staan nauwkeurig aangegeven op een kaartje.

Top 5

In die vijf jaar zijn er heel wat bezoekers langs gekomen. Laten we eens kijken welke toppers de meeste aandacht hebben getrokken.

Een duidelijke nummer 1 is het verhaal van de Amsterdamse Waterleidingduinen van Roeselien Raimond. Bijna 15.000 bezoekers trok dit artikel. Geen wonder als je de foto’s ziet, de herten, vosjes en waterspreeuwen lachen je uitnodigend toe.

Jonge vossenwelp in het gras
Jonge vossenwelp in het gras van de Amsterdamse waterleidingduinen. Fotograaf: Roeselien Raimond

Nummer 2 is een waddeneiland, Schiermonnikoog, geschreven door stamgast Johan van der Wielen. Deze hoge notering wekt geen verbazing. De oogstrelende landschappen van dit kleine waddeneiland laten elke fotograaf watertanden.

Schiermonnikoog
Embryonale duinen op het strand van Schiermonnikoog in warm laag ochtendlicht. Fotograaf: Johan van der Wielen

Ook nummer 3 is een waddeneiland, Ameland. Jody Zweserijn noemt dit eiland haar Waddendiamant. En zoals een diamant steeds vanuit elke hoek weer anders flonkert, zo schittert ook Ameland van alle kanten. Meer dan 10.000 bezoekers bezochten het eiland digitaal.

Zonsopgang op Het Oerd op Ameland. Fotograaf: Jody Zweserijn

Voor nummer 4 trekken we naar het binnenland. Het Speulder- en Sprielder bos op de Veluwe is een zeer geliefde fotolocatie. Veluwe kenner Jan Paul Kraaij beschrijft de mystieke bossen. Beroemd zijn de dansende beuken, die bij ochtendmist een toverachtig beeld geven.

Zonnestralen door het bos van de dansende beuken in de zomer. Fotograaf: Jan Paul Kraaij

De top sluiten we af met nummer 5, ook op de Veluwe. Nel Appelmelk beschrijft de Tongerense hei en het Wisselse veen.  Haar kennis van het gebied laat ze zien in de afwisselende beelden, van macrofoto tot landschapsplaat.

Tongerense hei en Wisselse veen
Venwitsnuitlibel. Fotograaf: Nel Appelmelk

Witte vlekken

Zijn er ook stiefkinderen onder de natuurgebieden, landstreken die we hier nog missen op de website, witte vlekken op de kaart? Ja, die zijn er ook. Het fraaie Twente en de Achterhoek zijn rijk aan natuur maar nog weinig vertegenwoordigd in de gebiedenlijst. En wat te denken van België, slechts vijf gebieden zijn hier beschreven. Dat de naam van deze site eindigt op .nl wil echt niet zeggen dat we ons moeten beperken tot Nederland. Veel Vlaamse natuurfotografen zijn hier trouwe gasten en uitbreiding met natuurgebieden uit België zou een welkome verrijking zijn. Kortom: er is nog genoeg te doen komende vijf jaar in deze rubriek.

De gebiedenkaart anno 1 september 2020.

Gebiedenboeken

Natuurlijk 111 gebieden is al heel wat, maar deze verzameling is nog maar een fractie van alle kleine en grote natuurlocaties die het vermelden waard zijn. Wie niet kan wachten tot alle gebieden van Nederland en België hier te vinden zijn, kan zijn toevlucht zoeken tot de gebiedenboeken. Daar zijn er afgelopen paar jaar al veel van verschenen! En het zal niet lang meer duren voordat de hele serie compleet is.

Een overzicht:

De mooiste fotolocaties van Zuid Nederland

De mooiste fotolocaties van Oost Nederland

De mooiste fotolocaties van Noord Nederland

De mooiste fotolocaties van België

Nu bij de drukker: De mooiste fotolocaties van Texel

In voorbereiding: De mooiste locaties van West Nederland

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *