Menu

Onderdeel van Pixfactory

Vijf jaar natuurfotografie.nl: rubriek “Making of”

Het lustrum van onze website Natuurfotografie.nl betekent ook dat we al vijf jaar aandacht besteden aan “Making of". Vijf jaar dagelijks verschillende rubrieken en berichten over alles wat bij natuurfotografie komt kijken. In deze bijdrage een doorkijkje wat er zoal is langs gekomen bij de rubriek “Making of”.
Autumn Fairy
Autumn Fairy. Fotograaf: Wil Mijer

Making of

De rubriek making of is er één van het eerste uur. Bij een making of is kennis van het onderwerp van essentieel belang. Bij making of zie je hoe belangrijk het voorwerk is om tot een mooi een ander en bijzonder beeld te komen. Of het nu gaat over vuurvliegjes, kikker, onweer, libellen of lichtende nachtwolken. Zonder gedegen kennis van het onderwerp is het moeilijk te fotograferen.

Top 5

In de afgelopen vijf jaar zijn er binnen deze rubriek 104 artikelen gepubliceerd. In alle artikelen is de achtergrond over locatie, gedrag, standplaats, eigenschappen en andere bijzonderheden van het onderwerp uitgewerkt. Hieronder de artikelen die de meeste aandacht hebben gehad.

De absolute topper is: “De dans van de vuurvliegjes” van Paul van Hoof. Dit artikel van Paul trok ruim 24.000 bezoekers. Geen wonder als je ’s nachts in het bos met gecombineerde beelden de sporen van de vuurvliegen kan vastleggen.

Gecombineerd beeld van 11 opnamen van 20 seconden. Nikon D700, 70-200mm @70mm, f/2.8, iso 6400.
Gecombineerd beeld van 11 opnamen van 20 seconden. Nikon D700, 70-200mm @70mm, f/2.8, iso 6400. Fotograaf: Paul van Hoof

Nummer twee is: “High key – low key, een sleutel tot sfeer” geschreven door Ronald Hofmeester. In het zonnige weer en vrolijke voorjaarsstemming worden door Ronald van kikkers sprankelende beelden gemaakt. Bijna 17.000 bezoekers hebben dit artikel gezien.

low key
Ik fotografeer door twee grote pollen pitrus heen zodat het beeld nog meer textuur krijgt en de sfeer van drama en mystiek versterkt wordt. Ik plaats de kikker vrij hoog in beeld om het gevoel van afstand en onbenaderbaarheid weer te geven. Fotograaf: Ronald Hofmeester

Nummer drie is “Boem!” van Bas Meelker. Als klein kind was hij doodsbang voor onweer, maar nu kan hij er geen genoeg van krijgen. Het is fantastisch om de kracht van de natuur zo te aanschouwen. Meer dan 13.000 bezoekers hebben het artikel over onweer van Bas op deze website bekeken.

onweer
Poging 29: BOEM! HEBBES! Ongeloof en opwinding als ik op de display kijk. En ik realiseer me dat geluk wel degelijk een rol speelt. Fotograaf: Bas Meelker

Nummer 4 gaat over: “Hoe maak je een prijswinnende foto?” van Judith Borremans. Judith neemt ons mee hoe een prijswinnende foto van een heidelibel tot stand komt. Bijna 13.000 belangstellende hebben dit artikel bezocht.

zwarte heidelibel
Heidelibel. Fotograaf: Judith Borremans

Nummer 5 is: “Lichtende nachtwolken” van Karin Broekhuijsen. Karin beschrijft hoe een verslavende bezigheid het fotograferen van lichtende nachtwolken is. Met ruim 12.000 bezoekers hebben het artikel van Karin gelezen.

Gewone wolken komen niet hoger dan een km of 15 tot 20. Lichtende nachtwolken (Night Lighting Clouds) komen voor op 70/80 km boven de aarde. Fotograaf: Karin Broekhuijsen

Nog meer toppers

Uiteraard zijn er nog veel meer interessante en boeiende artikelen binnen de rubriek making of. Je kan hier een kijkje nemen bij andere making of artikelen op de website.

Blik over de schouder special