Menu

Onderdeel van Pixfactory

Vijf tips om je vogelkennis te vergroten

Vink
De vink is een veel voorkomende vogel in Nederland en België. Fotograaf: Rudy van Miltenburg

Kennis is macht. Dat geldt uiteraard ook voor het fotograferen van vogels. Hoe meer je weet, hoe groter je kans op mooie foto’s. Er zijn verschillende manieren om je vogelkennis te vergroten. In dit artikel beschrijf ik 5 tips.

Tip 1: boeken

Er zijn veel boeken over vogels geschreven. Van algemene vogelgidsen tot boeken over specifieke soorten. In onze webshop vind je diverse boeken over vogels en vogelfotografie. En ook in andere (online)boekwinkels zijn er genoeg te vinden.

Tip 2: het internet

Het internet bevat natuurlijk ook een schat aan informatie over vogels. Een aantal interessante websites die ik je kan aanbevelen:

Abonneer je op de nieuwsbrief van deze sites, zodat je regelmatig op de hoogte wordt gehouden over de laatste nieuwtjes en weetjes.

Tip 3: volg een cursus of workshop

Het volgen van een cursus of workshop is leuk en leerzaam, omdat deze praktijkgericht zijn. Aan de hand van opdrachten breng je de theorie direct in praktijk. Op Natuurfotoworkshop.nl wordt een volledige cursus vogelfotografie aangeboden. Voor de beginnende vogelaar zijn via de website van Vogelbescherming Nederland 2 gratis online cursussen te volgen: Tuinvogels in Nederland en Vogels in Nederland.

Tip 4: word lid van een vogelwerkgroep of natuurfotoclub

Het uitwisselen van vogelkennis en ervaring in groepsverband is zeer waardevol. Door lid te worden van een werkgroep of natuurfotoclub kom je in contact met mensen met dezelfde hobby. Via de website van de vereniging voor veldbiologie, KNNV, kun je doorlinken naar een lokale werkgroep bij jou in de buurt. En er is vast ook wel een lokale fotoclub in jouw buurt te vinden waar je lid van kan worden.

Tip 5: je eigen waarnemingen en ervaringen

Uiteraard ben je zelf ook een bron van kennis. Benut je eigen ervaringen en waarnemingen in het veld om tot betere foto’s te komen. Leg bijvoorbeeld vast waar en wanneer je bepaalde vogelsoorten hebt waargenomen. Op deze manier creëer je zelf een databank, waar je veel profijt van zult hebben.

Geef een reactie

Eén reactie

  1. De belangrijkste tip staat er wat mij betreft niet tussen: leer de vogelgeluiden herkennen. Als je bijv. het geluid van een IJsvogel niet kent zul je hem ook niet gauw zien in de vrije natuur.

    En daarnaast bestudeer het gedrag van elke vogel. Kijk of ie “iets” doet voordat ie wegvliegt, de meeste vogels hebben wel zo’n dingetje. Ganzen maken meestal een hoop lawaai voordat ze het luchtruim kiezen, de meeste vogels lozen overtollig balast (poepen) voordat ze wegvliegen, etc.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u