Vintage lenzen: een hype of nieuwe mogelijkheden?

Mijn interesse binnen natuurfotografie is best breed. Hoewel mijn voorkeur overduidelijk uitgaat naar vogels, vind ik ook macro en landschap erg leuk om te doen. Toch bekroop mij het gevoel dat ik een beetje stil stond als vogelfotograaf. Niet dat ik er klaar mee was. Integendeel! Vogels blijven me fascineren en voorlopig verveelt fotografie me zeker niet. Maar ik wilde die stap verder maken, me ontwikkelen, nieuwe paden ontdekken, creatiever zijn. Maar hoe dan?

Bokeh

Een aantal jaren geleden ben ik in aanraking gekomen met een vintage lens, de Helios-44m 58mm 2.0. Een oud lensje, dat een mooi schilderachtig bokeh geeft. Bokeh… mooi woord is dat. Iets met onscherpte in de achtergrond. Lange tijd ben ik weinig bewust met de achtergrond in mijn foto’s bezig geweest. Behalve dan dat ik de achtergrond zo rustig mogelijk wilde hebben, zodat het onderwerp er lekker uit knalde.

Een rustige achtergrond, zoals deze met mooi zacht licht op een winterse dag, waardoor de specht er uitspringt.

Ontdekken

De Helios bleef lange tijd ongebruikt in mijn tas zitten. Niet omdat ik er niets mee had, maar eigenlijk deed ik weinig macrofotografie. En daar gebruikte ik de Helios vooral voor. Daarnaast had ik ook een gewone macrolens, maar ook die zat vooral in de tas. Tot ik begin dit jaar eens echt begon na te denken over wat ik wilde. Van een hobby is fotografie inmiddels allang uitgegroeid tot een passie, iets waar ik dagelijks mee bezig ben. Ondanks dat er een duidelijk stijgende lijn in mijn ontwikkeling zit, vroeg ik me af wat ik nu echt leuk vind in de natuurfotografie. En hoe kan ik me zelf verder ontwikkelen en uitdagen? En dus kwam de macrolens weer eens uit de tas en daarmee ook de Helios. Verandering van spijs doet eten en ik kreeg weer nieuwe energie van andere onderwerpen en technieken.

Een orchidee gefotografeerd met de Helios lens tijdens mijn laatste vakantie in Engeland.

Nieuwe blik

Mijn full frame spiegelreflex ruilde ik in voor een full frame systeemcamera. Daarmee kreeg ik een bijna nieuwe combinatie van camera, lens en onderwerp wat maakte dat ik echt weer even moest nadenken over de techniek, maar ook compositie. Ik ontdekte de soft focus fotografie. Een bepaalde mate van onscherpte in de foto, maar ook zachte kleuren en belichting. Toch weer die zo onscherp mogelijke achtergrond dan?

Ik ging wat meer detail in de achtergrond ook wel heel erg waarderen. Het is een kunst om de achtergrond mee te laten werken in de foto, het onderwerp sterker te maken, zonder dat het de foto overheerst. Met de Helios kon ik echt leuke dingen doen, in ieder geval creatief verder aan de slag en het bracht me weer op nieuw terrein in de natuurfotografie. Natuurlijk is het uiteindelijke resultaat van de foto belangrijk, daar doe je het toch voor. Maar het doen, het werken naar die foto, het proces zelf vind ik eigenlijk nog veel leuker en uitdagender. En de Helios lens liet me daar in ieder geval volop aan werken.

De paarse heide dit jaar leverde meer dan genoeg mogelijkheden en inspiratie voor de Helios lens.

Toch weer die vogels

Terwijl ik me verdiepte in mijn nieuwe uitrusting, nieuwe technieken en onderwerpen, lag mijn andere camera, een spiegelreflex, met telelens altijd binnen handbereik. Want oude gewoontes blijven en vogels kijken en fotograferen staat nog steeds bovenaan. Kon ik nu ook mijn hernieuwde blik op de vogels richten? Met de oude lens was ik ineens ook volop bezig met handmatig scherpstellen, iets wat ik voorheen niet heel vaak deed, zeker niet met vogels. Kan dat eigenlijk met vogels ook? Tot ik werd gewezen op de Samyang 500mm mirror lens 1:6.3 DX. Een vaste 500mm lens met een vast diafragma. Een voordeel van de vintage lenzen is dat de prijs gelukkig wel meevalt en zo voegde ik weer een lens toe aan mijn inmiddels redelijk uitgebreide verzameling.

Een stier vastgelegd met de Samyang 500mm in de Ooijpolder bij Nijmegen.

Handmatig

Ik ben nu redelijk geoefend in het handmatig scherpstellen en vind dat eigenlijk ook wel heel erg leuk om te doen. Voor mij maakt het dat ik nog bewuster met de foto bezig ben. Ik fotografeer nagenoeg altijd in de manuele stand. Niet omdat ik vind dat de manuele stand het hoogste niveau van fotograferen is, maar omdat ik gewoon graag zoveel mogelijk zelf wil bepalen en ontdekken met mijn camera. Handmatig scherpstellen vergroot dat gevoel, alsof ik nog meer controle heb over de camera en daarmee over de foto die ik uiteindelijk wil maken. Overigens is focus peaking daarbij wel een heel handig hulpmiddel, heb ik ontdekt. Dat moet toch wel mogelijkheden bieden bij het fotograferen van vogels? Om te kunnen oefenen huurde ik een paar keer een vogelhut en ging aan de slag.

Een ijsvogel die een vis heeft gevangen met de leuke donut-vormige bokeh van de Samyang lens.

Wat ik met de Helios voelde, had ik ook gelijk met de Samyang. Een ontzettend prettige lens die ook weer erg leuke mogelijkheden biedt. Niet alleen met de vogels overigens, ook landschappen kun je er creatief mee vastleggen. Het is natuurlijk wel een 500mm lens die ook weer beperkingen geeft bij landschapsfotografie, maar tegelijkertijd daagt het me ook weer uit om anders te gaan kijken.

Een andere blik op het landschap, met de cirkelvormige bokeh in de boom.

Vintage hype?

Het valt me op dat het lijkt alsof iedereen ineens vintage lenzen heeft ontdekt. Dat is natuurlijk niet zo, vintage lenzen zijn volgens mij al jaren weer populair. Ik heb ze alleen nu pas ontdekt. Is het een hype? Geen idee, ik vind het in ieder geval een erg leuke manier om nieuwe wegen te ontdekken. Nog bewuster aan de gang te gaan met mijn eigen creativiteit en fotografie. Mijn “gewone” lenzen gaan zeker niet aan de wilgen, hoor! Ik breid gewoon uit. De verschillende fotografietechnieken houden me scherp en maken de passie alleen maar sterker.

Hype of niet, ik heb de vintage lenzen ontdekt en ga er lekker mee aan de slag. Ik heb er weer zin in! Wat denken jullie?

Geef een reactie

11 reacties

 1. Ik ben zelf een groot fan van vintage lenzen, heb er ondertussen meer dan 30 🙂 Vooral het glas van Minolta MD en AF lenzen kan mij bekoren. Zo vind ik de kleuren van bijvoorbeeld de Minolta AF 20mm en 100mm macro mooier dan de Sony Equivalent. Ook dankzij verschillende mount-adapters krijgen ook lenzen uit de jaren 50 van Meyer en Hasselblad een tweede leven. En zeker ook de Helios 44-2 is een favoriet. Verder expirimenteer ik ook wel eens met vergroting- en diaprojectie-lenzen.

  1. Wat leuk om te lezen, Pieter! Er valt nog genoeg te experimenteren met zoveel verschillende lenzen. Dank je wel voor je reactie! Gr. Renate

 2. Leuk aanstekelijk stukje, Renate.
  Zelf ben ik ook erg enthousiast over vintage-lensjes. Met name met de Helios 44M werk ik graag.
  Die Samyang 500mm heeft ook m’n belangstelling. Waar heb jij hem vandaan?
  Succes verder! Jacqueline

  1. Hallo Jacqueline, dank je wel voor je reactie! Leuk om te lezen dat je ook geniet van de Helios 🙂 Ik heb de Samyang tweedehands gekocht bij Kamera Express. Ik had dus mazzel dat er net eentje voor de Canon beschikbaar was. Ze zijn ook te bestellen via Internet heb ik begrepen. Veel succes en vooral veel plezier!
   Met vriendelijke groet, Renate

 3. Niet alle oudere modellen optiek is inferieur en nog slechts geschikt voor “creativiteit”. Sommige oudjes zijn optisch beter dan wat sindsdien gemaakt is, daar zijn testresultaten van. Ook een goede, zacht tekenende portretlens met véél diafragma lamellen voor een mooie ronde bokeh is daartussen te vinden.

  1. Dank je wel voor je reactie, Egon! Ik ken de testresultaten niet, maar dat geloof ik best!
   Met vriendelijke groet, Renate

  1. Dank je wel voor je reactie, Adri! De lenzen blijf ik ook gewoon gebruiken, maar de afwisseling kan weer tot nieuwe ideeën leiden. Met astrofotografie heb ik zelf geen ervaring, maar daar ga ik eens naar kijken.
   Met vriendelijke groet, Renate.

 4. Als je verder wilt als vogelfotograaf zou je de echte natuur eens in kunnen gaan, in plaats van standaard plaatjes te schieten in zo’n betaalhut. Daar komen naar mijn smaak niet de interessantste platen vandaan.

  De vintage lensjes vind ik veel leuker om voor voor macro te gebruiken. Dan heb je ook veel meer tijd om je compositie te bepalen.

  1. Hallo Erik, dank je wel voor je reactie. Over het begrip “echte natuur” kun je hele discussies voeren natuurlijk. Ik vind het heerlijk om de natuur in te trekken en daar de foto’s te maken. Maar op zijn tijd een vogelhut kan ik ook van genieten. Een hut is een goede gelegenheid om een nieuwe lens uit te proberen. Vintage lenzen zijn inderdaad leuk voor macro, maar probeer eens iets compleet anders, je kunt versteld staan van de resultaten en het plezier wat je daarin hebt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 reacties

 1. Ik ben zelf een groot fan van vintage lenzen, heb er ondertussen meer dan 30 🙂 Vooral het glas van Minolta MD en AF lenzen kan mij bekoren. Zo vind ik de kleuren van bijvoorbeeld de Minolta AF 20mm en 100mm macro mooier dan de Sony Equivalent. Ook dankzij verschillende mount-adapters krijgen ook lenzen uit de jaren 50 van Meyer en Hasselblad een tweede leven. En zeker ook de Helios 44-2 is een favoriet. Verder expirimenteer ik ook wel eens met vergroting- en diaprojectie-lenzen.

  1. Wat leuk om te lezen, Pieter! Er valt nog genoeg te experimenteren met zoveel verschillende lenzen. Dank je wel voor je reactie! Gr. Renate

 2. Leuk aanstekelijk stukje, Renate.
  Zelf ben ik ook erg enthousiast over vintage-lensjes. Met name met de Helios 44M werk ik graag.
  Die Samyang 500mm heeft ook m’n belangstelling. Waar heb jij hem vandaan?
  Succes verder! Jacqueline

  1. Hallo Jacqueline, dank je wel voor je reactie! Leuk om te lezen dat je ook geniet van de Helios 🙂 Ik heb de Samyang tweedehands gekocht bij Kamera Express. Ik had dus mazzel dat er net eentje voor de Canon beschikbaar was. Ze zijn ook te bestellen via Internet heb ik begrepen. Veel succes en vooral veel plezier!
   Met vriendelijke groet, Renate

 3. Niet alle oudere modellen optiek is inferieur en nog slechts geschikt voor “creativiteit”. Sommige oudjes zijn optisch beter dan wat sindsdien gemaakt is, daar zijn testresultaten van. Ook een goede, zacht tekenende portretlens met véél diafragma lamellen voor een mooie ronde bokeh is daartussen te vinden.

  1. Dank je wel voor je reactie, Egon! Ik ken de testresultaten niet, maar dat geloof ik best!
   Met vriendelijke groet, Renate

  1. Dank je wel voor je reactie, Adri! De lenzen blijf ik ook gewoon gebruiken, maar de afwisseling kan weer tot nieuwe ideeën leiden. Met astrofotografie heb ik zelf geen ervaring, maar daar ga ik eens naar kijken.
   Met vriendelijke groet, Renate.

 4. Als je verder wilt als vogelfotograaf zou je de echte natuur eens in kunnen gaan, in plaats van standaard plaatjes te schieten in zo’n betaalhut. Daar komen naar mijn smaak niet de interessantste platen vandaan.

  De vintage lensjes vind ik veel leuker om voor voor macro te gebruiken. Dan heb je ook veel meer tijd om je compositie te bepalen.

  1. Hallo Erik, dank je wel voor je reactie. Over het begrip “echte natuur” kun je hele discussies voeren natuurlijk. Ik vind het heerlijk om de natuur in te trekken en daar de foto’s te maken. Maar op zijn tijd een vogelhut kan ik ook van genieten. Een hut is een goede gelegenheid om een nieuwe lens uit te proberen. Vintage lenzen zijn inderdaad leuk voor macro, maar probeer eens iets compleet anders, je kunt versteld staan van de resultaten en het plezier wat je daarin hebt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer columns van deze auteur

Wellicht ook interessant voor u