Meervoudige belichting
Met de meeste moderne camera’s kun je fotograferen met meervoudige belichting. Bij Canon camera’s heet dit bijvoorbeeld ‘Meerdere opnames’. Je maakt dan meerdere foto’s die in de camera samengevoegd worden tot 1 beeld.
Meer uitleg over meervoudige belichting kun je o.a. lezen in dit artikel.
Instellingen
Bij de foto’s in dit artikel heb ik gebruik gemaakt van de meervoudige opname modus Donker (Dark). Hiermee overschrijven de donkere gedeeltes van je foto de lichtere gedeeltes van de vorige foto die je maakt. In de foto hierboven zijn dat de zwarte en rode gedeeltes van het visdiefje.
Mijn camera is ook ingesteld op ‘Hoge snelheid’ (burst mode) zodat ik de foto’s snel achter elkaar kan maken. Hiermee kon ik in één beeld vastleggen hoe een visdiefje eerst boven het water hangt voor het naar beneden vliegt om een visje te vangen.
Sommige camera’s hebben alleen de optie ‘Gemiddeld’ en/of kunnen niet op hoge snelheid meervoudige opnames maken. Verderop in dit artikel geef ik tips over hoe je dan te werk kunt gaan.
Langs vliegende vogels
Vliegende vogels fotograferen is een stukje makkelijker wanneer je dat met langs vliegende grote vogels doet. Zo kun je de vogels makkelijker volgen terwijl je een serie opnames maakt. Je kunt meer lezen over het fotograferen van vliegende vogels in het artikel van Daan Schoonhoven.
Achtergrond
Omdat ik fotografeer met de modus ‘Donker’ houd ik rekening met de achtergrond. Wanneer ik bijvoorbeeld licht gekleurde vogels tegen een donkere lucht fotografeer, blijven alleen de gedeeltes van de vogels zichtbaar die donkerder zijn dan de achtergrond. Een lichtgrijze dag is bij lichte vogels dan ook ideaal.
Al kan juist een donkere achtergrond ook weer voor verrassingen zorgen. In het voorbeeld hieronder zie je ganzen boven het donkere water van de IJssel. Alleen de vleugels van de ganzen zijn donkerder dan het water en blijven dus zichtbaar. Het wordt daarmee eerder een grafisch beeld dan een foto van vliegende vogels.
Ook donker gekleurde vogels geven verrassende resultaten met deze techniek. Onderstaand een aalscholver die ik 9x ving in 1 foto. Op het eerste gezicht lijkt het een groepje aalscholvers maar wanneer je beter kijkt, zie je dat er dingen niet kloppen in dit beeld. Tijdens het maken van deze negen opnames heb ik de camera iets naar beneden bewogen terwijl ik de vogel ben blijven volgen.
Combinatie van technieken
Je kunt meervoudige belichting ook combineren met een langere sluitertijd. De beelden krijgen dan een wat dromerige sfeer. Bij de foto van de reiger heb ik een sluitertijd van 1/60 gebruikt. Zo krijg ik onscherpte in de vleugels maar is hij toch nog scherp genoeg om details van de kop te kunnen zien.
Geen optie Donker of snelle opnames?
Deze techniek gebruiken met de overvloei-modus ‘Donker’ is zeker geen must. In onderstaand voorbeeld heb ik de optie ‘Gemiddeld’ gebruikt. Van de foto’s die je maakt blijven alle delen zichtbaar, alleen liggen ze transparant over elkaar.
Wanneer je camera niet snel achter elkaar foto’s kan maken tijdens meervoudige belichting, wordt elke genomen foto eerst verwerkt. Een actie van een vogel in één beeld vastleggen is dan lastig. Blijft de vogel op 1 plek in de lucht hangen zoals bijvoorbeeld een visdiefje of een torenvalk dan is dat minder een probleem.
In andere gevallen maak je dan een meervoudige belichting op verschillende tijden. Bijvoorbeeld elke keer wanneer de vogel langs vliegt. Omdat je hierbij meer tijd hebt tussen de opnames zou je ook kunnen spelen met meer of minder inzoomen.
24 reacties
Wat een mooie foto’s en een heel duidelijk uitleg. Ik ben deze techniek al even aan het uitpluizen maar hier krijg ik toch wel weer hele bruikbare info mee bedankt
Graag gedaan! En heel veel plezier met het werken met meervoudige belichting
Als ik jouw foto’s zie komt het weer des te harder aan dat de Sony camera’s de optie meervoudige belichting niet hebben. Ik ga eens bestuderen of er met editen in PS ook iets dergelijks te bereiken is. Als het niet rechtsom kan dan maar linksom. Dank voor je mooie artikel.
Hoi Gina, dankjewel voor je compliment! Jammer dat de sony camera’s dit niet kunnen maar met photoshop is ook een soortgelijk resultaat te bereiken denk ik
Mijn Sony camera’s hebben deze optie wel, als ik in .jpg fotografeer. Niet in RAW.
Hoi Marjon, wat een leuk artikel en inspirerend. Ik zag jouw foto met de biddende visdiefjes als finalist bij Pangolin. 😉
Hoi Ed, dankjewel! Ik had het zelf nog niet gezien bij Pangolin, ik ga straks even kijken 😄