HOME < INSPIRATIE < COLUMN
columns

Vogelen

Een fotomaat wees me er terecht op dat de plaatjes op mijn tijdlijn op Facebook allemaal een beetje veel van hetzelfde zijn. Dat klopt volledig, ik moet en hoef niks en kan rustig iedere ochtend op hetzelfde plekje bij hetzelfde vennetje weer een zonsopkomst fotograferen. Het geeft mij rust, ontspanning en ik geniet daarvan, niet meer en niet minder.

Maar ik ben helemaal aan het twijfelen gebracht, Bert je moet vernieuwen, het moet anders! Dus meteen de groothoek- en de macrolens op marktplaats verkocht en een loodzware telelens aangeschaft, want ik ga vogelen!

Vogelen
Havik, here I come! Fotograaf: Bert Faber

Mees

Mijn fotomaat Mees die helemaal wild is van vogelfotografie is dolgelukkig, kunnen we lekker gezellig met zijn tweeën op pad.

Nu weet ik helemaal niks van vogels. Ja, dat ze kunnen vliegen, maar ik kan nog geen blauwborstje van een roodborstje onderscheiden. Gelukkig weet Mees echt alles van vogels. Nou ja, gelukkig? Mees is namelijk een beetje een vreemde vogel. Als we bijvoorbeeld door het bos naar een fotogeniek plekje lopen, loopt Mees de hele tijd te tjirpen, te fluiten en te wijzen. Mees is net een ADHD-er aan de speed, kijkt omhoog, naar achteren, struikelt weer eens en tjirpt en fluit vrolijk verder. Ik word daar helemaal gestoord van, die herrie. Maar, ja Mees is blij en gelukkig. Dat is ook belangrijk.

Om een beetje kennis op te doen, heeft Mees me uitgenodigd om een week samen naar België te gaan om te vogelen.

“Heb je het al gehoord? Bert gaat vogelen… Ech nie, gekkie”
“Heb je het al gehoord? Bert gaat vogelen… Ech nie, gekkie” Fotograaf: Bert Faber

Lijstjes

Mees heeft me een lijstje gestuurd ter voorbereiding en dat lijstje is echt helemaal gestoord.
Begint al met punt 1. Mees wil dat ik mijn mooie rode glanzende sportauto ombouw tot een rijdende schuilhut. Mijn turbo injectie a t/m z moet ik gaan voorzien van gordijntjes! En niet eens vrolijke met bloemen en zo, maar een saai soort vitrage wat depressieve mensen thuis voor de ramen hebben hangen.

Punt 2 op het lijstje is een verrekijker. Nu had ik van de week niet zoveel tijd om een verrekijker aan te schaffen, maar onderweg in Duitsland rijd ik bij Düsseldorf langs een grote Megastore, dus even naar binnengewipt voor een verrekijker. “Gutenmittag, Ich brauche ein Fernseher zum Vogeln.” De Verkäuferin kijkt me verbaasd aan. Dus ik doe de vogeltjesdans, met mijn handen rond mijn ogen “Ich, Vogeln, Du helfst mir” De meid van de winkel wordt om een of andere reden pislink en binnen no-time sta ik weer buiten. Raar volk, die Duitsers.

De rest van het lijstje zal ik jullie besparen, maar er gaat een wereld voor mij open, als niet vogelfotograaf.

Bijna scherp
Bijna scherp Fotograaf: Bert Faber

België

Zaterdagochtend pik ik Mees op en we rijden naar België. Broken wings van Mr Mister op de radio, het gas er op en we vliegen België binnen. Onderweg naar Antwerpen worden we aangehouden door een agent. We blijken veel te hard te hebben gereden en onder het uitschrijven van de bon vraagt hij waarom we zo’n haast hebben. Ik zeg ‘we gaan vogelen en daar hebben we enorm veel zin in’. De agent kijkt mij met ondeugende glimlach aan en vraagt: ‘vogelen?’
Ja”, zeg ik “Lekker, een hele week lang”. Lachend kijkt de agent ons na terwijl wij doorrijden naar onze eerste stop de vogelenmarkt in Antwerpen. Antwerpen blijkt ook uitstekend geschikt te zijn voor onze andere hobby, bierdrinken. Dat verklaart ook meteen de bijnaam van Mees: pimpelmees. Terwijl wij op een terrasje zitten, vraagt een Vlaamse schone waarom wij in België zijn. Ik vertel haar vol trots dat wij een hele week gaan vogelen. We zijn hier omdat dit iets nieuws voor mij is en ik hoop mijn creativiteit daar in 2017 op los te kunnen laten. Net als de politieagent kijkt ook zij mij ondeugend aan. Ze vraagt of ik dat samen met hem, wijzend op Mees, ga doen. Bevestigend antwoord ik dat Mees de expert is op het gebied van vogelen. Als ze wil mag ze met ons mee om samen te gaan vogelen. Wat er op dat moment allemaal gebeurt, zal ik je besparen, maar sindsdien weet ik dat vogelen in België een heel andere betekenis heeft dan bij ons in Nederland. Reden genoeg om de rest van de dag met een Fotoburka rond te gaan lopen.

De week die volgde, kan ik in een woord samenvatten: SAAI!!!

Mees heeft voor vijf dagen een fotohut gehuurd. Dat betekent samen van zonsopkomst tot zonsondergang in een hutje van twee vierkante meter zitten.

Een Vlaamse Vlaamse gaai
Een Vlaamse Vlaamse gaai Fotograaf: Bert Faber

Mees heeft bedacht dat ie in ieder geval een echte Vlaamse gaai op de foto wil zetten en waar kan dat beter dan in … Ik vind die Vlaamse gaai maar een stom beest. Een hele hoop herrie en tegen de tijd dat de camera scherp gesteld heeft is ie weer gevlogen.

De volgende dag hebben we een aangereden haas op een boomstronk neergelegd. Het is stervenskoud en we zitten vanaf 8:00 uur tot 14:00 uur naar de dode haas te staren. Dan verschijnt er vijf minuten lang een buizerd en is weer een fotodag voorbij.

Een dagje staren naar een dode haas
Een dagje staren naar een dode haas Fotograaf: Bert Faber

Zo gaan de dagen tergend langzaam voorbij en heb ik mij gespecialiseerd in het fotograferen van pimpelmezen. Samen met de koolmezen is dit de enige soort die we de rest van de week gezien hebben.

Tsja….
Tsja…. Fotograaf: Bert Faber

Thuisgekomen blijkt 70 % van de foto’s onscherp of bewogen te zijn. 25% van de foto’s bevat een lege tak en op de overige 5% staan gelukkig wel vogels. Na deze week ben ik tot de conclusie gekomen dat vogelfotografie niet mijn ding is en dat ik naar een ander thema moet zoeken voor 2017. Iemand nog een goede tip?

Nog best moeilijk hoor, een roodborstje onscherp op de foto krijgen
Nog best moeilijk hoor, een roodborstje onscherp op de foto krijgen Fotograaf: Bert Faber

Deel dit artikel


26
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door jans weijer op 3 januari 2017 om 19:24

  geweldige tekst !

 2. En het kan zo veel voldoening geven Bert, je onderdompelen in al die veertjes. Je gaat je er licht door voelen in je hoofd, net als van dat Belgische bier trouwens. Leuke fantasieën hou je er op na!

  1. Volgende keer doe ik wel een saai verslagje van een dagje vogelhut Erik. En toen en toen etc. 🙂 Tuurlijk is het ontzettend leuk, ik heb nu een paar keer een roofvogel vlak voor mijn neus gehad en dat is een prachtige ervaring om mee te maken.

 3. Ik begrijp dat je ze vooral hebt zien vliegen, Bert? ?

  1. Waarschijnlijk was het combineren van de twee hobby’s toch niet zo’n goed plan Jody, proost?

 4. Grappig stukje. Maar als

  “……ik moet en hoef niks en kan rustig iedere ochtend op hetzelfde plekje bij hetzelfde vennetje weer een zonsopkomst fotograferen. Het geeft mij rust, ontspanning en ik geniet daarvan, niet meer en niet minder.”

  ..je ding is, moet je je door niemand op andere gedachten laten brengen 🙂

  1. Dank je Rinus. Ik ben het helemaal met je eens hoor! Het hele verhaal is verzonnen. Ik sta nog regelmatig bij het vennetje?

 5. Geweldig leuke column Bert!
  En nu gauw die oude lenzen terugkopen en voortaan niet vogelen maar pimpelen met Mees… 🙂

  1. Bedankt voor je reactie Noortje, gelukkig is het hele verhaal uit de duim gezogen. Je dacht toch niet werkelijk dat….

 6. Mooi verhaal, maar die dode Haas is een Konijn.

  1. Dank voor je correctie en reactie Carel

 7. Bert Faber,
  Waarom niet een Nikon P900 met een zoom van 24-2000. Heb je helemaal geen zware telelens voor nodig.Ik ben helemaal geen vogelaar maar vermaakt mij best in de open vollere die Gambia heet. Je moet wel met de Nikon P900 leren fotograferen en voor de kwaliteit moet het licht goed zijn. Kijk maar naar de: http://www.regiobeeldbank.nl/regiobeeldbank/landen/gambia/birds

  1. Bedankt voor je reactie Willem. Ik geloof graag dat dat een goede camera is voor dit soort doeleinden. Het hele verhaal is van A tot Z verzonnen en ik blijf trouw aan mijn eigen camera, waarvan ik het merk niet ga noemen?

 8. Door Marijn op 30 december 2016 om 12:33

  Roofvogelaar. Is Vlaams voor loverboy ?

  1. Die eer laat ik aan mij voorbijgaan Marijn

 9. Hahaha. Daar zit je dan met een loodzware telelens. De enige optie is nu nog: vliegtuigspotten.

  1. Paparazzi, lijkt me ook wel wat. Lekker in de bosjes vreemde vogels kieken ?

 10. Ga paardrijden……..nooit saai…….

  1. Is dit een uitnodiging Anne?

   1. Ja hoor, als je afspreekt betall ik je proefles….

    1. Deal! Maar je mag geen foto’s van mijn gestuntel maken Anne?

 11. Door Ruud Scherpenisse op 30 december 2016 om 09:42

  Vermakelijk stukje….Als het vogelvirus je nog niet in zijn greep heeft kan ik me voorstellen dat dit 5 zeer zeer lange dagen waren…..En als de resultaten dan ook nog tegenvallen….

  1. Dank voor je reactie. Ja, het zal mijn ding niet worden!

 12. Heb je de vogeltjesdans gedaan? Dat helpt………

  1. Bij de hut bedoel je? Ik denk niet dat de vogels daar blij van worden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *