Menu

Onderdeel van Pixfactory

Vogels fotograferen doe je zo!

Vogels zijn prachtige dieren en een van de meest uitdagende onderwerpen om te fotograferen. Hoewel een vogel goed op de foto krijgen niet altijd makkelijk is, krijg je deze maand bij CameraNU.nl tips waarmee het ook jou gaat lukken! Dus trek deze maand de natuur, of je achtertuin, in en schiet de mooiste vogelbeelden. Op onze website vind je tips en tricks van gepassioneerde hobbyisten en professionele natuurfotografen. Welke spullen heb je nodig? Hoe fotografeer je een roofvogel? En waar vind je die prachtige vogels eigenlijk?
Wat loopt daar opeens langs. Fotograaf: David Morris

De belangrijkste tips hieronder op een rijtje:

Welke camera heb je nodig voor vogelfotografie?

Voor het fotograferen van vogels zijn de volgende drie punten belangrijk: hoe ver je kunt inzoomen, de snelheid van het scherpstellen en het aantal beelden per seconde. Voor het beste beeld heb je een spiegelreflex- of systeemcamera met telelens nodig.

Cropcamera of fullframe?

De meeste vogelfotografen hebben voorkeur voor een cropcamera. Je onderwerpen komen groter in beeld, want een cropfactor werkt eigenlijk als een vergrotingsfactor. Daarom kun je met een cropcamera objectieven gebruiken die een minder groot bereik hebben en, net als de cropcamera zelf, goedkoper zijn.

Welk objectief heb je nodig?

Een vogel is klein en vaak ver weg, daarom kun je het beste fotograferen met een zoomlens met een telebereik. Wil je vogels in het wild fotograferen met een cropcamera, dan heb je minimaal een brandpuntsafstand van 400mm nodig.

Trek je de natuur in?

Neem dan wat extra geheugenkaarten, accu’s en een lensdoekje mee. Verder kun je gebruikmaken van een statief of rijstzak. Daarnaast is een schommelkop of ‘swinghead’ een ideaal hulpmiddel om bijvoorbeeld een vogel in voorbijgaande vlucht te fotograferen. Je kunt ook denken aan een eigen schuiltent of het fotograferen vanuit een vogelkijkhut, zo val je minder op en is de kans groter dat je die bijzondere vogel op de foto krijgt.

Waar fotografeer je de mooiste vogels?

Je hoeft niet ver te rijden om vogels te spotten. Je achtertuin, het lokale bos of een weiland in de buurt zijn ideale spots voor vogels. Wil nét een stapje verder gaan? Neem je camera dan eens mee naar De Biesbosch, De Weerribben-Wieden of het Lauwersmeer. Dit is slechts een greep uit de mooie natuurgebieden die Nederland te bieden heeft, hier kan je zeker terecht voor het spotten van vele vogelsoorten.

Kolibrie. Fotograaf: Brian Yurasits

Dit en nog veel meer lees je deze maand op onze website.

Vogels fotograferen blijft een uitdaging voor elke fotograaf. Ze zijn snel, schichtig en voordat je het weet zijn ze weer weg. Gertjan van Nieuwdorp, één van onze verkopers uit de winkel, vertelt in zijn Beeldrecept hoe hij een spraakmakende foto van parende haviken maakte. Een moment dat je maar zelden op de foto te pakken krijgt. Verder zijn er natuurlijk nog heel wat andere elementen die meespelen in jouw foto. Wanneer trek je er op uit: ‘s ochtends of juist ‘s avonds? Op een zonnige of bewolkte dag? En niet onbelangrijk: hoe staat de wind? Natuurfotograaf Alexander Koenders vertelt hier in zijn blog nog meer over. Maar zijn belangrijkste tip: ga op pad en geniet!

Wil je meer weten over het op de foto zetten van een vogel en de benodigdheden voor deze tak van fotograferen? Lees hier alles over vogelfotografie.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: