Menu

Onderdeel van Pixfactory

Vogels in koolzaad

Afgelopen maandag heb ik jullie meegenomen in mijn verlangen naar het voorjaar en een van mijn favoriete onderwerpen, namelijk het fotograferen van vogels koolzaadvelden. In dit artikel vertel ik jullie hoe ik te werk ga.
Grauwe kiekendief man boven koolzaad. Fotograaf: Wilco van der Laan

Heb je deel één van dit tweeluik nog niet gelezen? Klik dan hier.

Langzaam rijden naar het object

Op de een of andere manier zoeken vogels heel graag de randen van de velden op. Waarschijnlijk omdat daar meer voedsel en water “voorhanden’’ is. Omdat er gelukkig veel wegen langs de akkers lopen werkt het soms prima om, als je een vogel in de buurt van de koolzaadrand ziet zitten, er langzaam langs te rijden met de camera in de aanslag en te hopen dat hij blijft zitten. Nadeel hiervan is dat je actief bezig bent vogels te benaderen wat verstoring in de hand werkt.

Wachten

Een meer effectieve manier om de vogel mooi voor de lens te krijgen is gewoon door lang te blijven wachten totdat de vogel dichterbij komt zitten. Veel vogels kunnen hun nieuwsgierigheid niet bedwingen en komen vanzelf even kijken. Ook kun je als indringer worden gezien die moet worden weggejaagd. Het kan helpen om een camouflagekleed voor het raam van de auto te hangen. Hierdoor voelt de vogel zich niet bedreigd en laat dan vaak mooi natuurlijk gedrag zien. Ik draai daarbij mijn binnenspiegel zo dat ik vanuit de auto de akkerrand in de gaten kan blijven houden zonder dat ik veel hoef te bewegen.

Wachten heeft echter wel de reputatie dat het lang duurt. Heb geduld, een uur of twee blijven staan is niks. Het kan zo zijn dat de vogel helemaal niet bij jou in de buurt komt maar wel een aantal meter verderop.

Typisch Groninger boerderij achter koolzaad. Fotograaf: Wilco van der Laan

De koolzaadvelden in Groningen liggen bijna allemaal in de Dollardpolders. Dit is een uitgestrekt gebied langs de Eems-dollardkust, waar het bijna altijd waait. Vogels in koolzaad fotograferen is dan niet te doen. Je moet dus die enkele schaarse dag uitzoeken waarbij de wind rustig of stil is. Als het helder is met veel zon is het verstandig om vroeg in de ochtend of laat in de middag en avond op pad te gaan wanneer de wind rustig is en de lichtomstandigheden ideaal. De opkomende zon in het gouden uurtje zorgt voor een mooie sfeer met zachte kleuren. Ook heb je minder schaduwen en overbelichting. Wanneer de zon hoger gaat staan, ongeveer rond half elf, stop ik met fotograferen.

Als het helder en warm is zorgt de felle en hoge stand van de zon voor hele harde kleuren en schaduwen wat de foto kan verpesten. Bij helder weer raad ik dus af om dit onderwerp overdag te fotograferen. Het is juist handig als er lichte bewolking is. Een licht wolkendek zorgt voor diffuus licht waardoor er geen slagschaduw is en de kleuren mooi en natuurlijk uitkomen.

Slagschaduw, te veel contrast en harde kleuren midden op de dag. Fotograaf: Wilco van der Laan

Tijdens het gouden uurtje in de avond kan het ook erg mooi zijn om vogels in tegenlicht te fotograferen zodat je alleen het silhouet van de vogel met een rand van een geel/oranje gloed. Dit kan echter wel moeilijk zijn omdat je maar een korte tijd hebt en je maar net een vogel moet weten te vinden die op het juiste moment wil gaan poseren. Ook liggen niet alle velden gunstig om richting de zon te fotograferen.

Mijn favoriet

Mijn grote favoriet om te fotograferen in koolzaad is de blauwborst. Blauwborsten zijn heel makkelijk te herkennen aan hun gevarieerde roep. Om er een van dichtbij voor de lens te krijgen is een heel ander verhaal en kost geduld. Omdat het mannetje toch wel nieuwsgierig is en in de baltstijd erg territoriaal komt hij toch altijd luid zingend poolshoogte nemen. Je moet alleen geluk hebben dat hij net voor je op een steel gaat zitten zingen.

Met lichte bewolking komen kleuren mooi uit. Fotograaf: Wilco van der Laan

Soms glijdt er tijdens het wachten in de achtergrond een schaduw voorbij; het is een grauwe kiekendief die graag boven het koolzaad jaagt. Langzaam glijd de kiekendief op de wind zich corrigerend met zijn staart langs de rand totdat hij plotsklaps in het veld duikt om een muis te pakken. Een nieuw foto-object is geboren. De grauwe kiekendief is een van mijn favoriete roofvogels die ik graag fotografeer in de Dollardpolders en is echt de iconische ster van het gebied.

Kiekendief vrouw duikt in het koolzaad. Fotograaf: Wilco van der Laan

Tot slot

Blijf niet te lang hangen in een gebied wanneer je een redelijke foto hebt gemaakt. Het is het leefgebied van de vogels die tijdens de broedtijd rust nodig hebben om hun ding te doen. Wees dus als eerste natuurliefhebber i.p.v. fotograaf en respecteer de natuur. Is het vandaag niet dan morgen wel en anders volgend jaar. De natuur laat zich niet sturen dus dwing het ook niet te veel af.

Veel fotografie plezier!

2 reacties

  1. Voorzichtig met lokatie delen ? Geldt dat ook met delen van instellingen ?
    Laat zien hoe je het doet!
    Bij voorbaat enz.
    Pieter Kok.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

  1. Voorzichtig met lokatie delen ? Geldt dat ook met delen van instellingen ?
    Laat zien hoe je het doet!
    Bij voorbaat enz.
    Pieter Kok.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: