Menu

Onderdeel van Pixfactory

Vogels in koolzaad

Realiserende dat het (meteorologisch) gezien nog winter is verlang ik, terugkijkend in mijn archief, al naar het voorjaar. Kijkend naar de foto’s gaan mijn gedachten langs kleurrijke akkerranden en bloeiende zoetgeurige koolzaadvelden. Met de smaak van koolzaadhoning in de mond droom ik van kleurrijke landschappen met inspirerende wolkenluchten en dagen met heldere luchten met soms een lichte sluier voor een constante diffuse lichtfactor om vogels te fotograferen.
Prachtig zacht kleurend koolzaad met de geur die je doet denken aan koolzaadhoning. Fotograaf: Wilco van der Laan

Qua natuurfotografie laat deze winter voor mij nog te wensen over. Ja, als het gaat om grauw en grijs te kust en te keur maar het ontbreekt mij gewoonweg aan inspiratie. Ik zou minimalistische landschappen kunnen fotograferen of in zwartwit maar dat is gewoonweg mijn stijl niet.

Bij mij draait fotografie voor 90% om gevoel. Mijn gevoel en stijl zijn kleurrijke, contrastrijke bonte soms drukke platen van groteske en kleine indrukwekkende onderwerpen. Denk hierbij aan: indrukwekkende nevelige zonsopgangen of zonsondergangen boven vennetjes, kanalen, sloten, meren of iconische oude monumenten. Kleurrijke vlinders en libellen in allerlei typen vegetaties en knalblauwe heikikkers. In de herfst prachtige paddenstoelen, welige boslandschappen waar zonnestralen knoestige bruggetjes verlichten. Maar tijdens een koude heldere winter is er ook veel kleur. Het lijkt er echter op dat dit steeds zeldzamer begint te worden.

Hier bij mij in Groningen dus vooralsnog geen kraakheldere luchten met vorst en berijpte bomen en rietvelden. Geen besneeuwd bos en geen nevelige, ijzige omstandigheden. De opwarming van de aarde en het veranderen van het klimaat laat wat dat betreft ook niet erg positief in de toekomst kijken. Het gaat dan om het pakken van de schaarse momenten die zich soms plotseling voordoen. Gelukkig zijn er in 2021 wel een aantal mooie zonsopkomsten en ondergangen geweest en een paar zonnige ochtenden maar het houdt niet over.

Toch nog een beetje winter bij Dannemeer begin januari 2021. Fotograaf: Wilco van der Laan

Dan maar, kijkend naar de shots waar ik trots op ben, weer even dromen van het voorjaar 2020 in het Groninger landschap. Met natuurlijk de hoop dat 2021 mij weer allerlei foto’s op kan leveren waar ik trots op ben.

Gele kwikstaart in het koolzaad. Fotograaf: Wilco van der Laan

Wat zit daar in het voorjaar in het Groninger landschap?

Eindeloos uitgestrekte, letterlijk lichtgevende koolzaadvelden tot aan de horizon met af en toe een donker stipje. Daar zit iets! Daar aangekomen schiet het donkere stipje in de vegetatie. Weg! Als je net als ik verschillende vogels goed wilt fotograferen in koolzaad dan kost dat eindeloos veel geduld. De periode dat winterkoolzaad bloeit is van eind april tot eind mei. Omdat de bloemen een eldorado zijn voor nectar minnende insecten komen er veel soorten vogels op af die de insecten als lekker hapje zien.

Om te weten hoe je het best vogels in koolzaad kunt fotograferen, is wat vogelkennis nodig. Sommige soorten zijn erg schuw en andere soorten zijn weer wat beter te benaderen. Daarnaast wisselen de koolzaadsoorten per jaar. Een paapje bijvoorbeeld is een vogel die als doortrekker een periode blijft hangen op de velden, maar afhankelijk van de wind zijn er het ene jaar meer paapjes te zien dan in het andere jaar.

Een soort die ik persoonlijk erg leuk vind om in het koolzaad te fotograferen is de putter. Putters zijn schuwe vogeltjes die bij het minste of geringste geluid wegvluchten. Een echte uitdaging dus om deze putter, ook wel distelvink genoemd, mooi op de foto te krijgen. Graspiepers en gele kwikstaarten zijn het gemakkelijkst te fotograferen omdat ze minder schuw zijn. De gele kwikstaart kleurt overigens ook nog eens prachtig bij het gele koolzaad.

De eenvoudigste manier om vogels te fotograferen is vanuit de auto. De auto fungeert dan als het ware als een mobiele schuilhut. Ik gebruik een rijstzak waarop ik mijn 150-600mm – 5.6 lens leg zodat hij stabiel ligt. Vogels herkennen gezichten en schrikken daar van en om ervoor te zorgen dat de vogels niet direct schrikken gebruik ik een camouflagekleedje wat ik ophang voor het raam. Er lopen gelukkig veel wegen langs de koolzaadvelden waardoor je genoeg kans hebt om vogels tegen te komen. In het begin kun je natuurlijk alle velden afrijden om vervolgens te fotograferen wat je spontaan tegenkomt maar het kan ook verstandig zijn om eerst een expeditie te ondernemen langs alle koolzaadvelden in de regio. Elk jaar wordt koolzaad weer op andere percelen ingezaaid. Zo ontdek je de rijke vogelvelden en mocht je een rand hebben gevonden waar je vogels hoort of ziet opvliegen dan kun je beginnen.

Hoe ga je te werk?

Ik benader vogels op twee manieren. Ben je benieuwd hoe? Lees dan hier het vervolg van dit artikel

2 reacties

  1. Erg leuk en interessant! Nog wel even een tikfoutje wegwerken? “Dan maar, kijkend naar de shots waar ik trost op ben…” ?

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

  1. Erg leuk en interessant! Nog wel even een tikfoutje wegwerken? “Dan maar, kijkend naar de shots waar ik trost op ben…” ?

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: