Menu

Onderdeel van Pixfactory

Voor de vorm?!

Vorm speelt een cruciale rol bij het herkennen van het onderwerp dat je fotografeert. In de macrofotografie fotografeer je relatief dichtbij en kunnen vormen een goed uitgangspunt zijn. De aantrekkingskracht van een foto kan je hiermee sterk vergroten. We maken die foto dus niet zomaar voor de vorm.
vorm
Isoleer je onderwerp, dan komt de vorm mooi uit tegen de achtergrond. Fotograaf: Anita Bosker

Aandacht voor de vorm

Je kunt vormen sterker maken of juist wat meer gaan variëren met vormen en ze op een andere wijze laten zien in je macrofoto. Je kunt hierbij allerlei technieken toepassen om vormen steeds op een andere manier uit te laten komen. Enkele voorbeelden op een rijtje zodat de vorm alle aandacht krijgt.

vorm
Silhouetten fotograferen leidt tot verlies van details en kleur, maar zorgt voor mooie vormen, simpel maar krachtig. Fotograaf: Anita Bosker

Vorm en achtergrond

Door te variëren met je afstand tot het onderwerp kun je je foto een andere uitstraling geven. De foto wordt dan weliswaar meer close-up dan macro, maar dit zorgt zeker voor een ander perspectief in je foto’s Je kunt beginnen met een rijk gedetailleerde achtergrond. Ga dan steeds dichter naar je onderwerp toe en fotografeer uiteindelijk eens vanuit kikkerperspectief zodat je onderwerp tegen de lucht afsteekt. Op die manier komt je onderwerp los van de achtergrond en leg je steeds meer de nadruk op de vorm.

vorm
Om vorm en details goed te laten uitkomen moet je zorgen dat het onderwerp goed in je foto gepositioneerd is ten opzichte van de achtergrond. Fotograaf: Anita Bosker

Vorm en licht

Laat vormen goed uitkomen door het licht. Dat lijkt wellicht onlogisch, maar is wel heel belangrijk in de macrofotografie. Zacht licht geeft namelijk nauwelijks schaduw in je foto. Licht versterkt en modelleert daardoor ook de vorm als je dit vanuit een bepaalde hoek laat komen. Laat daarom het licht in je foto van de zijkant komen.

vorm
Laat vormen elkaar eens versterken in je foto. Bloemen zijn daar heel geschikt voor. Fotograaf: Anita Bosker

Vormen kunnen je enorm inspireren, ga je erop gaat letten dan zie je wat vormen kunnen betekenen voor je macrofoto. Zo zorg je voor meer inspiratie want vele vormen zorgen weer voor patronen, enz. Om je fotografisch te ontwikkelen kun je zo ver gaan als je wilt. Het maakt het steeds leuker en zorgt steeds voor nieuwe inspiratie.

vorm
Probeer vormen eens te combineren in dubbele belichting. Dit werkt erg sfeerverhogend in je foto. Fotograaf: Anita Bosker

Natuurlijk zijn er voor fotografie geen vaste succesregels, maar vaak werken macrofoto’s beter als ze niet te veel elementen bevatten die even veel aandacht opeisen. Ga dat zorgvuldig na voordat je de ontspanknop indrukt. Zorg dat je overtuigd bent of alles in je beeld ten goede komt van de compositie.

Tip: om van tevoren een idee te krijgen hoe je foto eruit gaat zien kun je je ogen toeknijpen en door je wimpers heen kijken. Uiteraard kun je dit niet bij dubbele belichtingen toepassen. Daar komt meer en andere ervaring bij kijken.

Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: