Menu

Onderdeel van Pixfactory

Voorkom verspreiding van besmettelijke ziektes onder amfibieën

Rugstreeppad
Als natuurfotograaf kun je heel makkelijk besmettelijke ziektes overbrengen op amfibieën. Wij hebben een aantal tips voor jou hoe jij dit kunt voorkomen. Fotograaf: Ronald Zimmerman

Het amfibieënseizoen is weer begonnen. Dat betekent dat veel natuurfotografen op pad gaan om onder andere de bruine kikker, gewone pad, (blauwe) heikikker of rugstreeppad te fotograferen. Zeer begrijpelijk, want je kan hier prachtige foto’s van maken. Amfibieën zijn alleen erg gevoelig voor besmettelijke ziektes. Hoe kun je als verantwoorde natuurfotograaf voorkomen dat deze dieren besmet raken?

Ziektes onder amfibieën

De huidziekte chytridiomycose veroorzaakt wereldwijd massale sterfte onder amfibieën. Dat gebeurt op dit moment ook in Europa en in Nederland. De huidziekte wordt veroorzaakt door de schimmel Batrachochytrium dendrobatidis (Bd) en B. salamandrivorans (Bsal). Hiernaast zijn in Nederland ranavirussen. Deze virussen kunnen massale sterfte veroorzaken in populaties vissen, amfibieën of reptielen.
Het is bij beide ziektes duidelijk dat de mens een belangrijke rol speelt als verspreider van de schimmels en het virus.

Ook natuurfotografen kunnen deze ziektes verspreiden

Als natuurfotograaf heb je een grote passie voor de natuur. Door deze passie bezoek je veel verschillende natuurgebieden. Vaak meerdere in korte tijd. Dus als natuurfotograaf kun je deze ziektes ook verspreiden.

De ziekteverwekkers kunnen in water of in modder zitten. Aan het water zie je niet of het besmet is met een amfibieschimmel of een ranavirus. Verspreiding gaat meestal per ongeluk. Je wil als natuurfotograaf het liefst de natuur behouden. Bij een besmetting loop je het risico om waardevolle soorten te verliezen in jouw favoriete natuurgebied. Daarmee verlies je ook interessante onderwerpen om te fotograferen. Als je wil voorkomen dat jij deze ziektes verspreidt volg dan een aantal adviezen op.

Adviezen om verspreiding te voorkomen

Een belangrijk advies is dat je met je handen van de amfibieën afblijft. Als je tijdens het fotograferen contact maakt met het water of modder via je handen, statiefpoten en je laarzen of schoenen is het belangrijk dat je deze desinfecteert. Dit geldt ook wanneer je contact maakt met water of modder terwijl je geen amfibieën fotografeert.
Dat desinfecteren doe je ná het bezoek aan het natuurgebied waar je de amfibieën gefotografeerd hebt. Bijvoorbeeld bij de auto of wanneer je thuiskomt. Het moet in ieder geval gebeuren voordat je het volgende natuurgebied bezoekt.

Als je wil weten hoe het desinfecteren precies in zijn werk gaat en je de adviezen in detail wil, lees dan het advies en hygiëneprotocol van Ravon.

Geef een reactie

2 reacties

  1. Dank Ronald! Naast de verspreiding van ziektes speelt ook stress een grote rol in het leven van amfibieën. En hebben ook zij recht op een veilige plek. Het kan niet genoeg benadrukt worden.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u