HOME < INSPIRATIE < COLUMN
Column

Vreemde standjes in het gras

Het is april 2014 en ik lig op mijn buik in het veld, op de zandweg ergens vlak bij Molyvos op het eiland Lesbos, waar ik woon. Er prikt een distel in de buurt van mijn navel, er kriebelt iets op mijn been en er zoemt wat boven mijn hoofd dicht bij mijn oor. Niet dat dit mij iets kan schelen… want ik heb eindelijk gevonden waar ik naar op zoek ben. Sinds kort ben ik namelijk bevangen door het orchideeënvirus.

Vreemde standjes in het gras
Eindelijk resultaat! Fotograaf: Eleonora Pouwels

Voor de columnwedstrijd in Natuurfotografie Magazine zijn veel mooie verhalen geschreven. De komende weken publiceren we de eervolle vermeldingen op Natuurfotografie.nl. Deze week is het de beurt aan Eleonora Pouwels [red.].

Ooooh… zo klein maar fijn

De schuld van mijn nieuwe virus is een vriend van mij die mij al jaren de meest mooie foto’s van deze bloemen voorschotelt. Nu had ik altijd die tropische orchideeën als voorbeeld in mijn hoofd gehad en vond er dus nooit één hier. Totdat ik erachter kwam dat orchideeën hier een aantal maatjes kleiner zijn dan de tuincentrumvariant. Ik heb mij eens goed geïnformeerd en ging (of ga) op pad.

Staat zijn mannetje. Fotograaf: Eleonora Pouwels

Wie is nu de echte ezel?

En dus ga ik op mijn buik. Even gekeken waar het beste licht vandaan komt, camera instellen, diep inademen en beginnen met fotograferen. Dan valt er ineens een schaduw over mijn beeld. Ik kijk zijdelings op en zie een harige poot naast mij op het pad. En nog 3… met hoeven. Vanuit mijn onmogelijke positie verdraai ik mijn rug en kijk schuin omhoog… midden in het gezicht van een Grieks boertje boven op zijn ezel. Hij kijkt mij net zo bevreemd aan als ik hem.
Ik probeer hem uit te leggen dat het hier om een zeldzame bloem gaat maar nu ik een teken van leven heb gegeven is hij alweer op weg naar huis. In gedachten zie ik hem luid lachend thuiskomen met een smeuïg verhaal voor zijn vrouw over een vreemde buitenlandse op het pad liggende vrouw. Of nog erger. Hij gaat misschien wel rechtstreeks naar het kafenion waar alle mannen smakelijk om zijn verhaal (en dus om mij) lachen.
Ik zie morgen al het halve dorp mij meewarig aankijken. Maar ach, mij kan het niet schelen… want ik heb mijn eerste orchidee op de foto!

Bezoek! Fotograaf: Eleonora Pouwels

Deel dit artikel


9
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Anja van der Linden op 6 oktober 2020 om 17:58

  Prachtig verhaal van een geweldige fotografe!
  Ik ben met haar een dag op stap geweest. Geweldig leuk en leerzaam. Ze leert je kijken naar onderwerpen uit vele invalshoeken en daar heb ik veel van geleerd.
  Ze is een spontane, lieve, enthousiaste vrouw met een grote passie voor het fotograferen .

 2. Door peter wijn op 4 oktober 2020 om 17:57

  leuk,
  wat kan jouw die mannen schelen?
  maar uh…

  Ophrys scolopax subsp. heldreichii?
  Anacamptis lactea?
  Orchis romana?

  1. Ik trek mij er weinig meer van aan. Woon hier nu 25 jaar…en eenmaal een xseni (vreemdeling) altijd een xseni..en dat heeft ook zijn voordelen. Vwb het benamen van de orchideeën..ik heb het ooit geprobeerd maar er zijn zoveel subcategorieen…dat ik mij er niet meer aan waag…! Dus ik geloof je op je woord!

 3. Door Leonie op 4 oktober 2020 om 14:36

  Prachtige foto’s maakt Eleonora. In het verhaal dat heerlijke vleugje humor. Ik volg haar op de vrienden van Lesbos met haar prachtige foto’s. Hoop volgend jaar ook eens een workshop met haar te doen.

  1. Door Eleonora op 4 oktober 2020 om 16:20

   Wat leuk! Dank je wel! Hopelijk tot volgend jaar op Lesbos!!

 4. Door Anjuschka op 4 oktober 2020 om 12:28

  Mooi verhaal! Ik ken Eleonora en heb al verschillende workshops op Lesbos met haar mogen doen. Gezellig en leerzaam, Eleonora is zeer bevlogen en enthousiast!

  1. Door Eleonora op 4 oktober 2020 om 16:21

   Goh wat lief, dank je wel…hoop je spoedig weer hier te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *