HOME < PRAKTIJK < TIPS
Tips

Vriendelijk verzoek: betreed het leefgebied van het veenbesblauwtje niet!

Hoogveen is kwetsbaar en verdraagt geen betreding. Fotograaf: Bob Luijks

Het veenbesblauwtje is één van onze meest zeldzame en kwetsbare vlinders. Zijn leefgebied is in ons land beperkt tot enkele kleine veentjes in Drenthe en Groningen, samen nog niet eens één vierkante kilometer groot. De vlinder gaat de komende weken weer vliegen en dat trekt altijd veel twitchers en natuurfotografen aan, die helaas niet altijd even voorzichtig te werk gaan.

Hoogveen is ontzettend kwetsbaar voor betreding. Voetstappen in het veenmos blijven soms weken zichtbaar, paadjes soms jaren en de vegetatie herstelt zich maar moeilijk. In de vliegtijd van het veenbesblauwtje merkt boswachter Kees van Eerde van Staatsbosbeheer elk jaar weer op dat er in het veen gelopen wordt. Hij maakt zich grote zorgen: “De laatste jaren wordt het steeds erger met de betreding. Als de twitchers zo doorgaan met het betreden van de veentjes, dan is dat een extra belasting voor de soort die het al zo moeilijk heeft en zijn we het veenbesblauwtje binnen afzienbare tijd helemaal kwijt.” Het is in bijna alle natuurgebieden in Nederland verboden om van de paden af te gaan. Maar in het hoogveen is dat extra belangrijk.

Natuurlijk begrijpen de terreinbeheerders best dat vlinderaars graag het veenbesblauwtje aan hun soortenlijst toevoegen, vooral nu de soort op uitsterven staat. Dit hoeft echter niet gepaard te gaan met het betreden van het veen. Er zijn plekken waar het veenbesblauwtje, zeker met hulp van een verrekijker, gezien kan worden zonder het veen zelf te betreden. Een foto maken is vaak niet mogelijk, maar laten we alstublieft het voortbestaan van de vlinder belangrijker vinden dan dat plaatje! Van de drie veenvlinders die we in Nederland nog hebben, is het veenbesblauwtje de meest bedreigde. Maar ook voor veenbesparelmoervlinder en veenhooibeestje geldt dat betreding grote schade kan aanrichten in het leefgebied. Staatsbosbeheer en De Vlinderstichten willen iedereen die op zoek gaat naar deze kwetsbare vlinders daarom op het hart drukken zorgvuldig om te gaan met het leefgebied en de regels te respecteren. Graag willen zij de veenvlinders behouden en doen er alles ook aan om de populaties die we nu nog hebben te beschermen.

Wij van natuurfotografie.nl onderstrepen het belang en vragen dan ook jullie medewerking. Alvast bedankt voor het gezonde verstand. Iets dat hopelijk ook geldt voor andere kwetsbare locaties.

Bron: Staatsbosbeheer/ De Vlinderstichting

Deel dit artikel


1
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. Door Menno Graaf op 20 juni 2017 om 22:19

    Bedankt voor het delen Bob, gedeeld. Ik haat lijstjes jagers en fotografen die op jacht zijn naar dat ene ‘shot’…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *