Menu

Onderdeel van Pixfactory

Vriesweer, camera’s in de aanslag

Vriesweer
Na zonsopkomst kleurt de lucht van rood, naar oranje, geel en wit. Bij helder vriesweer zijn de kleuren extra verzadigd. Fotograaf: Jody Zweserijn

In november en december vorig jaar werden in ons kikkerlandje de eerste serieuze winterprikkels uitgedeeld. Daarna was het qua temperatuur weer behoorlijk kwakkelen. Maar nu draait de wind en blaast Siberië zijn koude naar ons toe. Voor de één betekent dit schaatsen uit het vet. Voor de ander alle camera-accu’s in de oplader. Onderstaand een aantal tips waarmee je je langer in dit vriesweer staande kunt houden. En waarmee je je fotografisch kunt vermaken.

Tip 1
Kleed je extra warm aan. Als je aan het fotograferen bent sta of zit je veel stil. Je hoofd, voeten en handen zijn extra kwetsbaar. Trek lekkere warme snowboots aan om je voeten extra lang warm te houden. Draag handschoenen waarmee je goed de knopjes van je camera kunt bedienen. En die je dus niet telkens uit moet doen.

Tip 2
kies een fotolocatie waar een horeca in de buurt is voor KMA (koffie met appelgebak), warme chocolademelk, of om even bij te komen van de kou. Let op met alcohol! O ja, en als je tussentijds naar binnen gaat, hou je camera in je tas in verband met grote temperatuurverschillen en risico op condens.

Tip 3
De kou zal extra snel je camera-accu zwakker maken. Neem daarom extra accu’s mee. En bewaar je reserve-accu’s op je lichaam en niet in je tas. Zo kan de kou niet al op voorhand je accu leegtrekken.

Tip 4
Een berijpt landschap ziet er prachtig en zeer fotogeniek uit. Het landschap krijgt door de witte waas en de pastelkleuren een rustieke uitstraling. Sta eens vroeg op en zorg dat je vóór zonsopkomst op je fotolocatie staat. Het kleurverloop van zwart naar blauw en paars in de vroege ochtend is adembenemend (als de kou dit al niet doet). Na zonsopkomst kleurt de lucht van rood, naar oranje, geel en wit. Maak gebruik van het tegenlicht voor sprookjesachtige sferen. Gebruik bij een blauwe lucht een polarisatiefilter voor mooie verzadigde kleuren.

Tip 5
Maar richt je naast het landschap óók op datgene dat zich waarschijnlijk heel dicht bij je bevindt. Zoals onderwerpen met ijskristallen: sneeuwklokjes, bladeren, takken, gras, riet. Gebruik hiervoor een macrolens of zoomlens. Of zet een macro voorzetlens op je lens. Kijk voor informatie over ijskristallen en het fotograferen hiervan ook eens naar ons eerder gepubliceerde artikel hierover.
Ook plasjes, sloten, vaarten e.d. vriezen dicht. Als je goed kijkt zie je in het ijs allerlei figuren, vormen en lijnen die je heel mooi kunt fotograferen.

Tip 6
Voor als je liever thuisblijft. Ook thuis vind je allerlei gevolgen van het vriesweer. Zoek en bekijk eens de prachtig gevormde ijsbloemen op de (auto)ruiten. Of ijspegels die aan dakranden hangen. De vogels in de buurt zullen extra graag jouw tuin of balkon willen bezoeken als je daar wat te eten voor ze hebt. Ook op beplanting en voorwerpen in je tuin of op jouw balkon zal rijp ontstaan. En ijs met bijzondere vormen erin kun je zelf maken door een emmer of een bakje water een nacht buiten te laten staan.

Tip 7
Geniet van deze bijzondere omstandigheden, zolang het nog kan. Het is zó voorbij!

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u