Menu

Onderdeel van Pixfactory

Vroege rietvogels

De tijd van het jaar is aangebroken dat de meeste bij ons broedende rietvogels teruggekeerd zijn. Een perfect moment om weer lekker met de telelens het moeras in te trekken. Met dit artikel wil ik wat tips geven voor de reis naar jouw ultieme blauwborst/rietgors/baardman/cetti's zanger foto.
Baardman. Fotograaf: Ruben van Laar

Locatie

Als eerste is het belangrijk om de locatie van je zoektocht te bepalen. We willen een gebied waar genoeg water aanwezig is met een voedselrijke bodem waar riet en ruigte op kan groeien. Gelukkig leven wij in Nederland in een delta dus deze locaties zijn er genoeg. De meest bekende locatie met gegarandeerd succes is dan de Biesbosch. Andere gebieden zijn bijvoorbeeld de Oostvaardersplassen, de Weerribben/Wieden, de Aelde Feanen, het Bentwoud, de veenplassen of een uiterwaardgebied. Als je echter zelf een klein gebiedje in je buurt kent, geeft dat vaak een nog beter resultaat. Je kan hier dan even snel naar toe gaan en je weet de mooie plekjes omdat je er vaker komt. Zo was ik laatst met vriend en fotografiemaatje, Bastiaan van Gemert, mee naar zijn local patch. Een klein gebiedje maar erg rijk aan vogels en door de kennis van mijn vriend kon ik hier prachtige plaatjes schieten.

Voorbereiding

Voor je op pad gaat is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Dit begint al met het kiezen van de locatie maar bijvoorbeeld ook het weerbericht is erg belangrijk. Voor mooi licht kan je het beste vroeg in de ochtend of laat in de avond gaan. Het zogenaamde “gouden uurtje” zal jullie vast bekend zijn. Wat nog meer belangrijk is, is de wind. Als het hard waait komen de vogels niet naar boven in het riet en zullen ze ook minder zingen. Het wordt dan bijna onmogelijk om mooie foto’s te maken.

Je apparatuur is van je eigen stijl afhankelijk. Als je graag veel door het gebied wandelt is een statief zwaar en onhandig om mee te nemen. Een goed alternatief is dan een monopod. Een statief met maar 1 poot wat genoeg ondersteuning bied voor een zware telelens. Als je een goede plek gevonden hebt kun je wel een statief meenemen en rustig al je spullen installeren. Omdat we ons op kleine vogels focussen is het belangrijk om genoeg bereik te hebben. Zelf gebruik ik altijd mijn 600 millimeter lens maar als het licht en je camera het aankan kan je best een teleconverter gebruiken zodat je meer millimeters hebt.

Ter plaatse

Eenmaal op de locatie aangekomen is het een kwestie van je onderwerp vinden. Bij de grotere gebieden worden de locaties vaak doorgegeven via waarneming.nl en kun je vrij precies je vogel vinden. In een wat kleiner gebied kan het handig zijn om de zang te leren herkennen. De blauwborst heeft bijvoorbeeld een heel herkenbare zang die ze luid ten gehore brengen. Als je dit eenmaal herkent is het vinden van de vogel vaak niet moeilijk. Hetzelfde geldt voor de andere soorten.

Kies bij de vogel een plekje uit waar jij denkt dat je het mooiste licht hebt. Persoonlijk vind ik het fijn om de zon in mijn rug te hebben maar als je graag tegenlichtopnames maakt, heb je een andere positie nodig. Daarnaast is het belangrijk om op de paden te blijven, je zou het niet op je geweten willen hebben dat je het mooie riet stuk trapt en zo het broedsucces van de vogels vernielt. Bovendien zijn de boetes niet mis… Wat ook vaak gebruikt wordt tijdens het fotograferen van rietvogels is een geluidsopname. Door bijvoorbeeld zang af te spelen lok je de vogel dichterbij. Wat men vaak niet in de gaten heeft is dat de vogel in de stress schiet en kostbare tijd verbruikt door te zingen tegen niet aanwezige concurrenten terwijl hij moet foerageren. Doe dit dan ook niet maar heb gewoon geduld, de vogel zal vanzelf dichterbij komen zodra hij jou niet als bedreiging ziet.

Bij goed licht is het gebruiken van een hoge sluitertijd een must. Vaak zijn de kleine vogeltjes erg bewegelijk en zodoende kun je het mooiste moment bevriezen. Als je wat verder gevorderd bent kun je zelfs proberen om de kleine rakkers in vlucht vast te leggen. De blauwborst heeft bijvoorbeeld een hele mooie baltsvlucht waarbij hij zijn vleugels en staart als een soort parachute spreidt. Erg mooi en fotogeniek.

Cetti’s zanger in een braam. Fotograaf: Ruben van Laar

Nabewerking

Nabewerking is altijd erg persoonlijk, de een houdt ervan om veel weg te shoppen of de lucht te vervangen terwijl een ander juist liever plaatjes rechtstreeks uit de camera haalt. Ikzelf bewerk mijn foto’s alleen met Lightroom zodat ik de kleuren en hoeveelheid licht kan veranderen. Het niet bewerken van foto’s kan in mijn ogen afbreuk doen aan je werk als fotograaf omdat er tegenwoordig zoveel mogelijk is. Waar je de grens trekt is aan jezelf maar onthoud dat niet iedereen dezelfde smaak heeft.

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: