Menu

Onderdeel van Pixfactory

Vrouwtje hazelaar

Vrouwelijke bloem van de hazelaar. Fotograaf: Ron Poot

Eén van de vroegste bloeiers in ons land is de hazelaar. De lange gele katjes zie je al van verre aan de boom hangen. Veel minder bekend is dat de hazelaar ook kleine rode bloemen heeft. Het zijn de vrouwtjes, die later uitgroeien tot de bekende hazelnoot. Voor de macrofotograaf zijn het geliefde foto-objecten.

Een knopje met een paar rode sprieten, dat is het vrouwtje van de hazelaar. Maar die felle kleur en markante vorm maakt dit minibloempje nou net zo leuk. Alleen in de late winter kun je dit vinden. Een welkom onderwerp in het stille seizoen.

Waar vind je deze vrouwtjes precies? Speur de takken van de bloeiende hazelaar goed af. Waar de gele mannelijke katjes bloeien, zijn meestal ook wel vrouwtjes aanwezig. Op het eerste gezicht lijken het knoppen, maar de rode sprietjes – de stempels – verraden dat het een bloem is. Als je zo gauw geen exemplaren vindt, loop de boom eens rond. Vaak is er wel ergens een gunstige plek waar het licht en luw is en ze volop te vinden zijn. Weinig wind, mooi licht en eventueel een statief helpen je bij het maken van een mooie foto. Succes!

 

Hazelaar in bloei… zoek de vrouwtjes! Fotograaf: Ron Poot
Bloempje van dichtbij, mannelijke katjes op de achtergrond. Fotograaf: Ron Poot

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u