Menu

Onderdeel van Pixfactory

Waar en wanneer fotografeer je molens

Een molen een geduldig fotomodel in een voortdurend veranderend decor. Fotograaf: Hans Brongers

Deze tip gaat niet zo zeer over hoe je een molen kunt fotograferen, maar meer waar en wanneer. Het beschrijft een tweetal instrumenten die er zijn om jou te helpen bij de voorbereiding op het fotograferen van een molen. Tenslotte geldt ook hier dat een goede voorbereiding het halve werk is. Alvorens daarop in te gaan eerst kort iets over waarom je een molen zou fotograferen.

Een inspiratiebron voor velen

De windmolen is een eeuwenoud icoon dat niet weg te denken is uit het Hollandse landschap. Het is, naast de klompen, de kaas en de tulp, wereldwijd onlosmakelijk verbonden met Nederland. De molen is daarnaast al eeuwenlang een inspiratiebron voor talloze binnenlandse en buitenlandse kunstenaars. De vele schilderijen en foto’s waarop de molen een voorname rol speelt getuigen hiervan.

Een geduldig model

Ondanks dat veel molens er niet meer voor zorgen dat wij droge voeten houden, siert dit monument gelukkig nog steeds ons landschap. Steeds vaker wordt er alles aan gedaan om de molen te behouden en in ere te herstellen. Bovendien is het een geduldig model. De molen zelf verandert tenslotte amper, de omgeving daarentegen verandert voortdurend. Het licht, de lucht en het jaargetijde zijn enkele aspecten die zorgen dat de molen steeds weer in een ander decor staat.

Een molen omgeven door nevel, levert interessante beelden op. Fotograaf: Hans Brongers

Met de molendatabase de juiste molen vinden

Het is wellicht een open deur, maar voordat je een molen gaat fotograferen is het zaak dat je weet waar je ze kan vinden. Je ziet ze vaak wel in de verte, maar kun je er ook goed bij komen? Een belangrijk hulpmiddel hierbij is de website ‘De Nederlandse Molendatabase‘. Op deze website kun je molens op allerlei manieren op de kaart vinden, zoals per provincie, op plaatsnaam en molennaam. Het verschaft je niet alleen alle mogelijke informatie over de molen, maar ook de mogelijkheid om te zien waar ze staan. Op de website kun je Google Maps openen en de site leidt je direct naar de juiste locatie. Op deze manier heb je vooraf een prima beeld vanaf welke plek(ken) je de molen kunt fotograferen.

Met The Photographer’s Ephemeris op het juiste moment op de juiste plaats

Als je een molen wilt fotograferen, dan wil je dit natuurlijk doen onder de best mogelijke foto-omstandigheden. Omstandigheden die verder gaan dan mooi en goed licht alleen. Denk bijvoorbeeld aan het tijdstip van de dag, het jaargetijde en de weersomstandigheden.

Een prima hulpmiddel om vooraf te weten waar de zon opkomt en/of ondergaat is The Photographer’s Ephemeris (TPE). Met deze website en app kun je het hele jaar door en op iedere willekeurige dag niet alleen zien hoe laat de zon opkomt en ondergaat, maar vooral ook waar. Het biedt je dus de mogelijkheid om vooraf de plek te bepalen waar en hoe laat je er kunt gaan staan. De plek van waaraf je de zon achter jouw molen op kunt zien komen of kunt zien ondergaan. Zo hoef je bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg niet in het donker te zoeken.

Een molen en een dreigende lucht, dé ingrediënten voor een mooi Hollands beeld. Fotograaf: Hans Brongers

Weersomstandigheden en het fotograferen van een molen

Het mooie van molenfotografie is dat je dit in principe altijd kunt doen. Ongeacht het weertype of jaargetijde. Toch komen ze het mooist tot hun recht wanneer ze worden omgeven door typisch Hollandse luchten. Liever geen strakblauwe lucht, maar een lucht met mooie of juist dreigende wolken. Een molen omgeven door een neveldeken of staande in een witte wereld levert eveneens bijzondere beelden op. Om een beeld te krijgen over de op handen zijnde weersomstandigheden bestaan er vele weerapps.

Een aantal handige apps

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u