Menu

Onderdeel van Pixfactory

Waar laat je de horizon?

Door de lage horizon krijgen de wolken alle ruimte.
Door de lage horizon krijgen de wolken alle ruimte. Fotograaf: Bob Luijks

De horizon vormt een markante en dominante lijn in landschapsfoto’s. In het midden is zelden een goed idee. Je maakt dan immers geen keuze tussen de lucht of het landschap dat zich daar onder bevindt. Waar je de horizon dan wel laat is enerzijds afhankelijk van de keuze van de fotograaf en wordt anderzijds vooral bepaald door de situatie ter plekke.

De fotograaf: wat wil je laten zien met de foto? Een lage horizon (en dus veel lucht) schept een gevoel van ruimte. Daarnaast creëer je op deze manier ook fysieke ruimte voor bijvoorbeeld een tekst.

De situatie: heb je een mooie wolkenlucht, geef deze dan alle ruimte. Is de lucht daarentegen eentonig en structuurloos, dan wordt de foto juist snel saai wanneer je de lucht te veel aandacht geeft. Andersom geldt natuurlijk ook. Gebeurt er van alles in de voorgrond, geef dit dan de ruimte.

Overigens hoeft er zeker niet altijd een horizon in beeld te zijn. In besloten landschappen zoals bossen en steden heb je natuurlijk geen horizon. Maar ook in meer open landschappen kun je ervoor kiezen de horizon buiten beeld te laten, zeker wanneer deze niets toevoegt.

Door het ontbreken van een horizon ga je meer nadenken over de hoogte van de scène.
Door het ontbreken van een horizon ga je meer nadenken over de hoogte van de scène. Fotograaf: Bob Luijks

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u