HOME < PRAKTIJK < TIPS
Tips

Waar plaats je een bloem in beeld?

Bijenorchis. De stengel groeit naar rechts, waardoor een positie links in beeld het ‘meest logisch’ is. Fotograaf: Bob Luijks

Mooi hè, al die bloemen op dit moment. Maar waar plaats je deze nu in beeld, even uitgaand van één enkele bloem? Je leert altijd en overal niets in het midden te fotograferen. Toch kan dit een krachtig beeld opleveren, zeker bij bloemen met een symmetrische bouw, zoals margrieten en zonnebloemen. Belangrijk is dan wel dat je gaat voor eenvoud, dus de bloem recht van voren fotografeert. Heeft de bloem nu een uitgesproken richting, benut deze dan in de foto. Laat ruimte vrij in de ‘kijkrichting’ van de bloem. Daarmee benadruk je de richting. Tegelijkertijd geeft het rust. Wijk ook zeker eens af. Laat bijvoorbeeld de bloem (bijna) tegen de zijkant van de foto ‘leunen’ of laat niet de hele bloem zien door bewust aan te snijden.

Symmetrische rechtopstaande bloem (hondskruid) rechtvaardigt een positie in het midden. Fotograaf: Bob Luijks

Deel dit artikel


4
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Leuk artikel, alleen betreft de bovenste foto overduidelijk een Bijenorchis en geen Hommelorchis. Zowel de ronde vorm van de lip als het naar achter wijzende puntje aan de lip sluiten de Hommelorchid uit.

  1. Door Bob Luijks op 31 mei 2017 om 08:20

   Bedankt Antonie. De ronde vorm is relatief, het lipje ben ik met je eens. De foto is gemaakt in een gebied waar nagenoeg alleen hommelorchis groeit. Bij deze foto dus iets te snel een naam toegevoegd.

 2. Ik vind dat je symetrische bloemen ook best goed in de linker of rechter hoek kunt plaatsen hoor. het is gewoon een kwestie van smaak.

  1. Door Bob Luijks op 31 mei 2017 om 08:14

   Dat kan uiteraard. Volg je gevoel. Ik schets alleen wat voorbeelden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *