Menu

Onderdeel van Pixfactory

Waarom het leuk is om aalscholvers te fotograferen

Aalscholver. Fotograaf: Karin Hovenkamp

Vroeger moest je naar ze zoeken, tegenwoordig kom je ze op iedere straathoek tegen: de aalscholver. Slanke, sierlijke vogels die soms een heleboel kabaal kunnen maken. Een van de dingen waar je ze goed aan kunt herkennen is, als ze op een tak of ergens op de wal met hun vleugels gespreid zitten om hun vleugels te laten drogen. Dit is nodig om na een duik weer te kunnen vliegen. En het mooie is dat je de vogels overal in de natuur tegenkomt, zelfs in de plaatselijke vijver in de woonwijk.

Aalscholvers hebben een gehoekte snavel die erg handig is om vis mee te vangen. Ze duiken regelmatig onder water en kunnen dan best een tijdje onder water blijven. Soms ben je ze dan even kwijt, om er vervolgens achter te komen dat het perfecte onderwaterzwemmers zijn (in tegenstelling tot bijvoorbeeld een meerkoet, die het eigenlijk niet lukt onder water te blijven). Ze komen namelijk vaak een heel stuk verder weer boven. Een mooi gezicht is het ook als een aalscholver een grote vis heeft gevangen en de grootst mogelijke moeite heeft het beestje naar binnen te werken. Dan zie je de aalscholver de vis lostalen, weer oppakken, in de lucht gooien en uiteindelijk lukt het de vogel om het maaltje op te peuzelen. Allemaal prachtige momenten om vast te leggen.

Zoom ook eens in op het verenkleed van de aalscholver. Dan valt het ‘geschubde’ verenkleed op. Het verenkleed van het beestje lijkt zwart maar in werkelijkheid is het meer groen- en bronskleurig met een randje zwart. In het voorjaar zijn de vogels op hun mooist. Dan kleuren hun wangen en dijen wit en hun kruin en nek zilverachtig.

Kortom: een vogel met veel fotografiemogelijkheden.

Meer tips over de aalscholver vind je in het artikel: Aalscholver.

Bron deels: Vogelbescherming.

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u