Menu

Onderdeel van Pixfactory

Waarom iemands kijkrichting belangrijk is

De kijkrichting van de eekhoorn
De kijkrichting van de kijker bepaalt welke symbolische waarde hij/zij aan jouw foto toekent. Fotograaf: Jody Zweserijn

Iemands kijkrichting is belangrijk voor de symboliek die je van je beeld uit wilt laten gaan. Als je hiervan kennis hebt kun je er rekening mee houden bij het maken van je foto en het verhaal dat je wilt vertellen. Mensen in de Westerse wereld lezen normaal gesproken van links naar rechts. Dat veroorzaakt dat we beelden ook van links naar rechts bekijken. Het gevolg hiervan is dat we zaken die links op een afbeelding staan anders interpreteren dan dingen die rechts staan. Zo wordt het linker deel van de afbeelding door ons scherper waargenomen dan het rechter deel. Links lijken dingen dichterbij te zijn en rechts verder weg. Wanneer we zeer kort een afbeelding bekijken, zien we links meer objecten dan rechts. Naar rechts lopende bewegingen zijn natuurlijker, naar links lopende bewegingen zijn ongemakkelijker, maar ook expressiever. Rechts heeft de symboliek van verte, openheid en ruimte. Links heeft de symboliek van dichtbij, het verleden en gebondenheid.
Wanneer iemand van rechts naar links leest, moet je bovenstaande effecten omdraaien en zal deze persoon mogelijk een andere symboliek aan je afbeelding toekennen.

Als je het leuk vindt hier meer over te weten: E.J. Zwaan heeft ooit een proefschrift geschreven genaamd “Links en rechts in de waarneming en beleving”.

De kijkrichting van de eekhoorn naar links
Leuk om nu te vergelijken: heeft deze foto een andere betekenis voor je dan de foto hierboven? Laat een reactie achter en vertel het mij. Fotograaf: Jody Zweserijn

Geef een reactie

4 reacties

  1. Wat leuk om te lezen dat ik dus niet de enige ben!
   Zullen we ooit te weten komen of linkshandig zijn hierop van invloed is?

   M.vr.gr. Jacqueline.

 1. Toch gaat dit verhaal voor mij niet helemaal op. Ik merk, ook tijdens het fotograferen, dat ik er anders tegenaan kijk. Ik vraag me al jaren af of dit misschien te maken heeft met het feit dat ik linkshandig ben; ik kan bijv. ook spiegelbeeld schrijven, dus van rechts naar links. Maar omdat de meeste mensen wel van “links naar rechts” kijken spiegel ik regelmatig mijn foto’s achteraf.
  Ik ben benieuwd of meer linkshandigen dit ondervinden.

  M.vr.gr. Jacqueline.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u