Menu

Onderdeel van Pixfactory

Waarom je nu de grote bonte specht moet fotograferen

Grote bonte specht. Fotograaf: Eef Bos

Nu de bomen kaal zijn, maar het voorjaar heel voorzichtig weer in zicht komt, is het dé tijd om op zoek te gaan naar de grote bonte specht. Deze rood-wit-zwarte vogel laat zich in deze tijd namelijk weer meer horen en zien. Langzamerhand gaan ze weer op zoek naar een partner. Dat doen ze door hard op bomen en palen te roffelen. Dit geluid is van grote afstand goed te horen. En dat biedt mogelijkheden voor de natuurfotograaf. De grote bonte specht verraadt op deze manier al snel de plek waar hij of zij zit. En nu de bomen nog volledig kaal zijn, is het helemaal makkelijk zoeken om er eentje te vinden.

Herkenning en tips

Grote bonte spechten zijn zwart met wit en rood. De mannetjes hebben een rode vlek op het achterhoofd. Bij de vrouwtjes ontbreekt deze rode vlek. De vleugels zijn deels gespikkeld. Grote bonte spechten zijn veel in bomen te vinden, dus dan is een telelens of fotocamera met goede zoomfunctie noodzakelijk om de vogel groot genoeg op de gevoelige plaat vast te leggen. Ze komen ook regelmatig in tuinen. Dus heb je een tuin? Leg dan eens een voederplek aan en de kans is groot dat er vroeg of laat een grote bonte specht op bezoek komt. Zeker vogelpindakaas doet het goed. Zet de plek zo op dat je vanuit huis de vogel kunt fotograferen. Dan is de kans het grootst dat je hem of haar niet verstoort. Beestje blij en jij als fotograaf blij, want het geeft je meer kans op een echt mooie foto, omdat de vogel niet wegvliegt. Fotografeer je bijvoorbeeld in het bos? Blijf dan eens langere tijd op een plek zitten of staan. De kans is groot dat je het gedrag van de specht kunt voorspellen en dat je op een gegeven moment precies weet waar hij gaat zitten. Zo wordt de kans groter op een mooie foto. Let wel op dat je geen vogels verstoort!

Wil je meer weten over het fotograferen van de grote bonte specht, lees dan ook dit artikel.

Geef een reactie

2 reacties

  1. Ik heb in de tuin vorig jaar een foto kunnen maken van twee bonte spechten die tegen de houtenschutting onder elkaar hingen boven vader en onder het jong gevoerd werd. Een prachtig moment was dat.

  2. Goed artikel Karin! In mijn tuin heb ik een boomstam van een 2-tal meter hoog geplaatst en daar heb ik aan de zijkant gaatjes in geboord waar ik in de winter pindanootjes in druk (met een oude vijlensteel waar ik een vijs heb ingeschroefd). Binnen de kortste keren heb ik een paar Grote bonte spechten die ik vanuit mijn schuilhutje kan fotograferen, vermits die gaatjes aan de zijkant staan, zie je ze niet op de foto.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u