HOME < INSPIRATIE < COLUMN
Column

Waarom natuurfotografie zo geinig is

Natuurfotografie is een leuke hobby. Van deze stellingname kijkt niemand op in het land, want wij weten dit al lang natuurlijk. Vandaag de dag trekt men, gewapend met camera, en masse de natuur in. Wat specifiek maakt onze hobby zo aansprekend? Waarom is het zo leuk om voor dag en dauw op te staan en een foto te maken? Goede vragen! Dit geheim heb ik ontrafeld en de uitkomst lees je in deze column. Nou, daar gaan we:

Waarom natuurfotografie zo geinig is
Waarom is het nou zo leuk ... fotograferen van vogels? Fotograaf: Chris van Rijswijk

Techniek van de camera

Om een foto te maken, moet je een klein beetje technisch zijn. Op elke camera zit een overkill aan knopjes en schuifjes en die moet jij de baas zijn. Primair gaat het om het instellen van de diafragma, de sluitertijd en de iso-waarde. De rest doet ‘dat ding’ zelf. Wel moet je scherpstellen op het juiste plekkie, je camera stilhouden, snappen dat je soms moet over- of onderbelichten, etc. Allemaal zaken waarvoor je op z’n minst een klein beetje technisch inzicht moet hebben. Dat verklaart gelijk waarom er helaas meer mannen dan vrouwen natuurfotograaf zijn. Mannen zijn nu eenmaal technischer ingesteld. Meestal dan hé. Ik ben dat bijvoorbeeld niet, maar een camera bedienen lukt me nog net.

Hoe werkt dat ding? Fotograaf: Chris van Rijswijk

Kennis van het beestje

Nu we weten dat we een beetje technisch moeten zijn, kunnen we naar het volgende element, namelijk het snappen van het onderwerp. In ons geval is dat een diertje (landschappen doen niet mee in deze column). Een smakelijk konijn, een heus hert, een haastig hagedisje of wellicht wel een fragiel vogeltje. Om die vogel te kunnen fotograferen, moet je wel wat van die verenbol afweten. Waarom is die vogel daar? Wat zou hij eten? Waarmee is ze te lokken? Is hij benaderbaar? Is het een jonkie (juveniel) of al een volwassen (adult) vogel?

Wat weten we van de rui en welke vogel is het überhaupt? Kijk, nu gaat het echt boeiend worden. Determinatie, I love it! Het is heerlijk om je te verdiepen in vogels (in mijn geval hè, ik ‘doe’ namelijk alleen vogels). Daarin gaat de één verder dan de ander, maar op zijn minst zou je als vogelfotograaf lid moeten zijn van een club als Dutch Birding, Vogelbescherming, Vogeljaar, enz. Bestudeer je onderwerp! Volg de massa niet. Die verdiept zich nergens in! En sluit je aan bij een lokale vogelwerkgroep, of had ik daar een vorige column al aan gewijd?

Welke vogel is het? En welke leeftijd? Fotograaf: Chris van Rijswijk

De gave om creatief te zijn

Dus kennis van het beestje en van de camera maakt natuurfotografie geinig om te doen, maar we zijn er nog niet. Door een derde element toe te voegen kunnen we het nóg leuker maken. Namelijk, door creatief te zijn. Kijk, een standaardfotootje maken van een bronstig hert kan een ieder, maar een creatieve foto van zo’n geweidrager trekken is nog wel even een dingetje. De één stort zich in abstracte foto’s, waanzinnige composities, ‘less is more’, uitbundig kleurgebruik of kiest juist voor bewuste onscherpte, etc. Ja zo wil een ieder zich onderscheiden van de grijze massa. Leuk toch!

Less is more! Fotograaf: Chris van Rijswijk
Uitbundige kleuren! Fotograaf: Chris van Rijswijk

Toevoegen

Samengevat komt het er dus op neer dat je meerdere disciplines moet beheersen om tot een geslaagd plaatje te komen en juist die combinatie van al die elementen maakt het geheel zo mieters en aansprekend. Verslavend zelfs! En natuurlijk kun je er nog tig elementen aan toevoegen, want daarnaast is fotografie ook nog eens het perfecte alternatief op jagen (we blijven mannen hé!), dé smoes om veel te kunnen reizen, lekker buiten te zijn, te ontstressen, etc. Dat dus.

En waarom is natuurfotografie voor jou zo leuk om te doen?

Tenslotte nog dit. Dit schrijven is mijn laatste column voor natuurfotografie.nl. Ik heb mijn columns met veel plezier geschreven en ik heb genoten van de veelal leuke reacties. Dank daarvoor! Wellicht nog eens tot ziens in het veld. Een goed 2018 toegewenst…

Deel dit artikel


11
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Noortje Russel op 30 december 2017 om 15:50

  Ik vond jouw stukjes altijd erg geinig, en dat is net zo’n understatement als in jouw titel. Ik zal ze missen dus, maar ik begrijp heel goed dat het na een flink aantal columns ook wel weer eens mooi is geweest…

  Jij ook een goed 2018 met veel vogelgeluk!

 2. Door Ad Sprang op 30 december 2017 om 09:06

  Boeiende, humoristische en teksten met enige diepgang koppelen aan originele en kwalitatief perfecte fotografie is wat mij betreft in één zin Chris. Jammer, maar ook wel begrijpelijk dat je er op dit podium mee stopt. Maar…..ik weet je wel te vinden middels een snelkoppeling naar jouw website:-)
  Bedankt so far!
  Groeten, @d

 3. Door Koekieman op 29 december 2017 om 22:57

  Thanks voor de geinige en gedreven columns
  Groet, Sjors

 4. Door Chris van Rijswijk op 29 december 2017 om 21:40

  Beste allemaal,

  Dank voor jullie reacties! Doet me wederom goed 😉

  Vr gr Chris

 5. Dank voor je altijd weer zeer lezenswaardige columns.
  Sieb

 6. Knap geschreven Chris. Je kan niet allen goed en mooi schrijven je bent ook een begenadigd en gedreven fotograaf. Schrijf maar eens een boek over je grote liefde! De Barmsijs. Ik start de voorverkoop.

 7. Jeetje al mijn grote voorbeelden stoppen er mee. Wellicht ga ik deze trend ook maar volgen. Bedankt voor al je eigenwijze grappige schrijfsels Chris! Ik heb er altijd van genoten.

 8. Bedankt voor de leuke columns!

 9. Door Hans Gebuis op 29 december 2017 om 10:14

  Jammer dat je stopt met dit proza Chris. Altijd met vreugde gelezen.Maar ik begrijp het denk ik wel. In ieder geval bedankt.Groet,Hans.

 10. Door Bianca Vermeer-Nieuwkerk op 29 december 2017 om 08:33

  Hoi Chris! Dankjewel voor je columns. Ik hoop dat je heerlijk door blijft gaan met je ‘verslaving’. Een goed 2018! Groetjes Bianca.

 11. Door Peter Stam op 29 december 2017 om 08:02

  Hoi Chris,

  Jammer dat je stopt met de collums. Ik heb er vaak van genoten. Wellicht zie ik je nog eens voorbijschuiven.

  Gr,

  Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *