Wanneer is een foto geslaagd?

Zwaan in prachtig licht.

Waaraan moet een goede foto voldoen, wanneer is ie geslaagd? Je kunt op tal van manieren naar een foto kijken in een poging er zo een labeltje op te plakken. We benoemen er een paar.

  1. Techniek. Hieronder vallen veel zaken, zoals de camera-instellingen, het gebruik van licht, het zorgvuldig samenstellen van je compositie, enzovoorts. Zeker als beginnend fotograaf is dit een lastig onderdeel. Er is immers zoveel om rekening mee te houden. Wil niet alles tegelijk, maar bouw het geleidelijk op. Echt waar, er komt een moment dat de techniek nauwelijks nog een belemmering vormt en je vrijer kunt fotograferen. Foto’s zijn op dit aspect goed te beoordelen en vormen dan ook een belangrijk aspect bij fotowedstrijden.
  2. Sfeer. Dit is uiteraard geheel persoonlijk, maar een foto staat of valt er wel mee. Niet voor niets dat veel fotografen voor dag en dauw al op stap zijn. Bij sfeer gaat het om veel meer dan mooi licht. Denk aan het benutten van de omgeving, het spel van scherp en onscherp, het maximaal benutten van allerlei weertypes en – misschien wel de belangrijkste – het vertalen van je persoonlijke emoties naar dat beeld. Alleen dat laatste aspect is uniek voor jou alleen. Bij het beoordelen van foto’s in fotowedstrijden speelt sfeer een grote rol. Je moet foto’s in een oogwenk beoordelen. Met een bepaalde sfeer valt een foto direct op in de massa.
  3. Je eigen ervaring als maker. Dit is misschien nog wel de belangrijkste, onzichtbaar voor anderen, waardoor je alleen zelf dit waardeoordeel kunt vellen. Jij kent de achtergrond van een foto. Misschien ben je er tijden mee bezig geweest, was het een unieke, eenmalige ontmoeting of heb je flinke kou, regen en wind moeten doorstaan. Persoonlijke ervaringen als de warmte op je gelaat, zoete geuren van bloemen en vogelgeluiden op de achtergrond zie je niet terug in een foto, maar werken enorm mee in de beleving en waardering van je eigen foto.

Voornaamste conclusie: een foto is geslaagd als je er vooral zelf tevreden over bent. Laat je niet altijd afleiden door de mening van anderen, maar koester het moment!

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wellicht ook interessant voor u