Menu

Onderdeel van Pixfactory

Wanneer is een objectief een goed objectief?

Talloze merken en oneindig veel aanbod in uiteenlopende objectieven. Maar wat maakt een objectief nu een goed objectief?

  • Lichtsterkte: een lichtsterk objectief, uitgedrukt in het maximale diafragmagetal zoals f/2.8, zorgt ervoor dat er meer licht op de sensor valt. Daardoor kun je gemakkelijker onder moeilijke lichtomstandigheden werken, zoals de schemerperiode of in een bos.
  • Scherpte: natuurlijk wil je dat alle details spatscherp op de beeldsensor belanden. Bij matige objectieven wordt het beeld wat vager, waardoor je de fijne details mist. Vooral de randen van het beeld zijn gevoelig voor onscherpte.
  • Afwijkingen: afwijkingen zijn er in verschillende vormen. Zo is het wenselijk dat rechte lijnen ook daadwerkelijk recht afgebeeld worden (uitgezonderd extreme groothoekobjectieven). Een ander bekend probleem is chromatische aberratie, herkenbaar aan gekleurde randjes om je onderwerp bij tegenlichtsituaties. Het spreekt voor zich dat betere objectieven minder last hebben van dergelijke problemen.
  • Snelheid: fotografeer je veel actie, dan is het snel kunnen focussen een belangrijk aspect. Fotografeer je daarentegen landschappen of macro, dan speelt dit nauwelijks een rol van betekenis.
  • Bouw: een goed objectief is zwaar en degelijk gebouwd. Alle optische elementen zijn van glas en de behuizing van metaal. Misschien dat het gewicht dan soms wat veel lijkt, maar bedenk dat een dergelijk objectief tegen een stootje kan en stof- en spatwaterdicht is, geen overbodige luxe in de natuur.
  • Beeldstabilisator: dit maakt een objectief niet per definitie een goed objectief, handig is het echter wel, vooral als je veel uit de hand fotografeert.

En de brandpuntsafstand dan? Die is geheel afhankelijk van je eigen behoefte. Daarbij heb je de keuze tussen prime- en zoomobjectieven. Kies het objectief dat bij je past.

Bedenk dat hele slechte camera’s dankzij de moordende concurrentie nauwelijks meer gemaakt worden, iets dat helaas niet geldt voor de objectieven. Aan een goed objectief beleef je vele jaren plezier. Bijkomend voordeel is dat goede objectieven behoorlijk waardevast zijn. Een camera, hoe goed ook, is na een aantal jaar al weer gedateerd. Heb je een beperkt budget, investeer dan dus liever in wat beter glaswerk.

Geef een reactie

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u