Wanneer maakte jij je laatste back-up?

backup

Wanneer heb je voor het laatst een back-up van je foto’s gemaakt?

Vanuit PiXFACTORY geven we boeken uit en leveren we beelden voor publicaties. Bij het opvragen van beelden voor publicaties komt het regelmatig voor dat de fotograaf in kwestie reageert dat er geen origineel meer beschikbaar is omdat een schijf is gecrasht… Het is zelfs een paar keer voorgekomen dat fotografen van ons stockbureau vroegen om hun complete verzameling te sturen vanwege een crash….

Laat je dit niet overkomen en zorg voor een goede back-up. Het is een taai klusje misschien, maar hoe zou je je voelen als je het merendeel van je beelden kwijt raakt?

Het beste is natuurlijk dat de back-up schijf op een andere locatie staat of online, want bij brand of diefstal heb je weinig aan een back-up die naast de originele schijf staat. Houd er bovendien rekening mee dat de levensduur van harde schijven niet eeuwigdurend is. Oude schijven zul je opnieuw moeten kopiëren naar nieuwe schijven. Gelukkig is de prijs van extern geheugen flink in prijs gedaald.

En ik? Ik moet nodig een back-up maken. Van alle foto’s van de afgelopen twee jaar heb ik nog geen back-up schijf. Ik ga het dit weekend doen en jij?

Geef een reactie

2 reacties

  1. Hoi Dennis. Bedankt voor je reactie. Een uitgebreid artikel hierover is in voorbereiding. En online is tegenwoordig helemaal zo gek niet meer, maar daarover later dus meer.

  2. Hi Bob, een tip die zo logisch klinkt maar door de meesten vergeten wordt…. Wij zijn zelf in het bezit van een NAS maar ook hier geld exact het zelfde voor. Een NAS is geen backup ondanks dat hij wel een defecte harddisk kan opvangen. Maar twee defecte disken is dodelijk (denk er aan dat de meeste disken de zelfde leeftijd en aantal draaiuren hebben)… en jouw laatste regel is ook hier geldig. Brand en diefstal is niet afgedekt.
    Online backup kan maar tegenwoordig is een paar Terabyte aan foto’s al normaal. Online backup is dan haast onmogelijk. Een backup maken op een externe USB3 harddisk en die bij iemand anders opslaan zou dan de beste oplossing zijn. Wellicht een leuk idee om hier een keer een artikel voor te schrijven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wellicht ook interessant voor u