HOME < INSPIRATIE < Q&A
Q&A

Ware documentgrootte?

Een nieuwe rubriek en een eerste vraag van Cees Gastel.

Ware documentgrootte?
Bestandsgrootte, 11 of 63 MB? Fotograaf: Bob Luijks

Vraag van Cees Gastel:

Weet u de verklaring voor de volgende verwarrende kwestie? Als ik in Photoshop een afbeelding heb van 28,8 MB, grootte 3888×2592 pixels, type Jpg en een resolutie van 72 dpi (pix/inch) en ik controleer de afmetingen van exact hetzelfde bestand in ZoomBrowser EX van Canon, dan blijkt de afbeelding slechts 8,1 MB te zijn. Hoe kan dat en wat is nou de ware grootte?

Antwoord:

We hebben de proef op de som genomen en een willekeurige jpeg genomen van 10,9 MB (volgens Windows verkenner). Maar diezelfde Windows toont bij een rechter muisklik ook 11,2 MB als grootte op schijf. De 10,9 MB is de werkelijke grootte van het bestand. Het tweede getal komt voort uit het feit dat het bestand over meerdere clusters op de harde schijf verdeeld wordt. Maar hun zit het nu met Photoshop?

Photoshop vermeldt dat het bestand maar liefst 63,3 MB is, een enorm verschil! Photoshop geeft echter een ongecomprimeerde bestandsgrootte weer, dus een tif of psd, ongeacht in welk bestandstype de foto is opgeslagen en geopend. Sla je de geopende jpg als psd op, dan zul je inderdaad zien dat het bestand 63 MB wordt. Onderin het scherm van Photoshop worden overigens twee getallen vermeld, gescheiden door een “/”. Het eerste getal gaat uit van één laag. Voeg je nu meerdere lagen en/of maskers toe, dan zie je het tweede getal oplopen.

ZoomBrowser hanteert de werkelijke bestandsgrootte. Ons testbestand krijgt hier een grootte van 10,7 MB. Het verschil met Windows zit ‘m in de interpretatie van het bestand.

Heb je nu ook een brandende vraag, stuur deze dan naar vraag@natuurfotografie.nl!

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *