Menu

Onderdeel van Pixfactory

Wat betekent dynamisch bereik?

Veel dure camera's adverteren met een hoog dynamisch bereik. Dit betekent dat de sensor veel nuances tussen zwart en wit aan kan. Je zou kunnen zeggen: hoe meer tinten grijs, hoe groter het dynamisch bereik, hoe duurder de camera. Het nut van een groot dynamisch bereik komt het best tot zijn recht als je je foto's neemt waarin veel verschil tussen donker en licht is en waar je in de donkere en lichte vlakken toch nog nuance zichtbaar wilt maken. En als je bij de nabewerking nog wat extra uit de (te) lichte en donkere delen wilt halen.
dynamisch bereik
Een foto met alleen zwart en wit heeft een minimaal dynamisch bereik. Fotograaf: Ron Poot

De afstand tussen wit en zwart, zo wordt dynamisch bereik ook wel kort omschreven. In de fotografie wordt dit uitgedrukt in stops, waarbij elke stop een verdubbeling van de lichthoeveelheid voorstelt. Het dynamisch bereik is van belang wanneer je een onderwerp fotografeert met een groot contrast. Je wilt immers dat zowel de donkere als de lichte partijen goed doortekend zijn. Oudere digitale camera’s hebben een dynamisch bereik van een stop of zes, moderne volformaat camera’s komen boven de tien uit, de toppers zelfs tot 16.

Op het histogram op je camera of in je beeldbewerkingsprogramma is het dynamisch bereik het gebied tussen de linker- en de rechterzijde van de grafiek. Kruipt de grafiek links tegen de rand, dan is er sprake van onderbelichting en valt een deel van de opname buiten het dynamisch bereik. Hetzelfde als de grafiek rechts opkruipt, dan is er sprake van overbelichting. Bij een camera met een groot dynamisch bereik zal de grafiek niet snel links of rechts buiten het histogram vallen. Dus minder snel onder- of overbelichting.

Het dynamisch bereik is het gebied tussen de linker en rechterkant van het histogram. Fotograaf: Ron Poot

Het dynamisch bereik is afhankelijk van de ISO waarde die je instelt. Hoe lager de ISO, hoe groter het dynamisch bereik. Bij hoge ISO waarde keldert deze tot de helft en krijg je ook veel ruis. Het is dus het best een zo laag mogelijke ISO te kiezen.

 

Het dynamisch bereik is het hoogst bij lage ISO. Vergelijking van drie camera’s.

Meer weten…

Wat is HDR?

Wat is een histogram?

Dynamisch bereik van 60 camera’s

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: