De grootte van de beeldhoek hangt af van de brandpuntsafstand van de lens en de grootte van de sensor. De beeldhoek wordt groter bij een kleinere brandpuntsafstand en een grotere sensor. Bij een full-frame sensor (formaat van de vroegere kleinbeeldfilm, diagonaal 43,3 mm ) gelden objectieven van 35mm al als groothoeklenzen. De beeldhoek is hierbij ongeveer 63 graden en dat is net groothoek. Dezelfde lens bij de kleinere en veel toegepaste APS-C sensor (diagonaal 28,3 mm) heeft een beeldhoek van 44 graden. Veel kleiner dus en niet echt een groothoek te noemen.
Compactcamera’s hebben een lens die erg dicht op de sensor zit, een kleine brandpuntsafstand dus. De sensor is daarbij ook heel erg klein. De beeldhoek komt overeen met de 35 mm lens bij een fullframe sensor, dus circa 60 graden. Compactcamera’s zijn dus standaard groothoek.
Een kleine brandpuntsafstand heeft als eigenschap, dat de scherptediepte groter wordt. Fotograferen met een groothoek brengt dus zowel voor- en achtergrond scherp in beeld. Bij compactcamera’s en smartphones is de brandpuntsafstand heel klein en er is dus veel scherp.
Extreme groothoekobjectieven zijn de zogenaamde fish-eye lenzen. Deze kunnen een beeldhoek van 180 graden aan. Dat omspant je blikveld van uiterst links naar uiterst rechts of van onder naar boven.
Een bijzondere groothoeklens is de LAOWA, een combinatie van groothoek en macrolens. Je kunt hiermee beestjes van heel dichtbij scherp krijgen en ook de omgeving nog goed in beeld hebben.
Meer weten:
Laat ruimte in je groothoekfoto’s
Veldervaringen met de Laowa 15 mm.
2 reacties
Hallo, even laten weten dat de link “Dieren met een groothoekobjectief » niet werkt. Boodschap is « pagina niet gevonden ».
Dankjewel voor het doorgeven!