Menu

Onderdeel van Pixfactory

Wat betekent groothoek?

Een groothoekobjectief of groothoeklens bestrijkt, zoals de naam al zegt, een grote beeldhoek. Hoe groter de beeldhoek, hoe meer je van de omgeving ziet. Voor landschapsfotografen interessant om het hele landschap inclusief een imposante wolkenlucht in één beeld te vangen. Maar ook voor de natuurfotograaf die een dier of plant van dichtbij vastlegt en de hele omgeving in het beeld mee wil nemen.
Een groothoeklens is erg geschikt om een imposante wolkenlucht in beeld te brengen. Fotograaf: Ron Poot

De grootte van de beeldhoek hangt af van de brandpuntsafstand van de lens en de grootte van de sensor. De beeldhoek wordt groter bij een kleinere brandpuntsafstand en een grotere sensor. Bij een full-frame sensor (formaat van de vroegere kleinbeeldfilm, diagonaal 43,3 mm ) gelden objectieven van 35mm al als groothoeklenzen. De beeldhoek is hierbij ongeveer 63 graden en dat is net groothoek. Dezelfde lens bij de kleinere en veel toegepaste APS-C sensor (diagonaal 28,3 mm) heeft een beeldhoek van 44 graden. Veel kleiner dus en niet echt een groothoek te noemen.

Compactcamera’s hebben een lens die erg dicht op de sensor zit, een kleine brandpuntsafstand dus. De sensor is daarbij ook heel erg klein. De beeldhoek komt overeen met de 35 mm lens bij een fullframe sensor, dus circa 60 graden. Compactcamera’s zijn dus standaard groothoek.

Een kleine brandpuntsafstand heeft als eigenschap, dat de scherptediepte groter wordt. Fotograferen met een groothoek brengt dus zowel voor- en achtergrond scherp in beeld. Bij compactcamera’s en smartphones is de brandpuntsafstand heel klein en er is dus veel scherp.

Extreme groothoekobjectieven zijn de zogenaamde fish-eye lenzen. Deze kunnen een beeldhoek van 180 graden aan. Dat omspant je blikveld van uiterst links naar uiterst rechts of van onder naar boven.

Macrolandschap van kleine bosnimf orchidee, 10mm fisheye lens, Oulanka Finland.
Macrolandschap van kleine bosnimf orchidee, 10mm fisheye lens, Oulanka Finland. Fotograaf: Johan van der Wielen

Een bijzondere groothoeklens is de LAOWA, een combinatie van groothoek en macrolens. Je kunt hiermee beestjes van heel dichtbij scherp krijgen en ook de omgeving nog goed in beeld hebben.

Fotograferen met de Laowa 15mm f/4 1:1 macro lens geeft een heel nieuwe kijk op het fenomeen macro. Fotograaf: Johan van der Wielen

Meer weten:

Meeuwen met een groothoek

Laat ruimte in je groothoekfoto’s

Dieren met een groothoek

Veldervaringen met de Laowa 15 mm.

 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: