De kleurtemperatuur drukt men uit in graden Kelvin. Wat heeft kleur met temperatuur te maken? De gedachte er achter is, dat als je een zwart voorwerp meer verhit dit licht uit gaat stralen. Te beginnen met rood (bij lagere temperatuur) tot uiteindelijk wit licht (bij hoge temperatuur).
Voorbeelden kleurtemperatuur | |
1200 K | Kaarslicht |
2400 K | Zonsondergang |
2800 K | Gloeilamp |
3200 K | Halogeenlamp |
5000 K | Flitslicht |
5600 K | Gemiddeld daglicht |
6000 K | Middagzon |
6500 K | Neutraal wit |
7500 K | Schaduw |
Je zou zeggen dat kleuren die wij “koel” noemen, zoals blauw, een lage kleurtemperatuur zouden hebben. Het tegendeel is waar, de Kelvinwaarde van blauw is juist hoog. Bij rood en oranje, die wij ervaren als “warme kleuren” is de Kelvin-waarde juist laag.
Waarom is het belangrijk om het over kleurtemperatuur te hebben? Dat heeft te maken met het verschil tussen ons gezichtsvermogen en de sensor uit je camera. Onze ogen (en hersenen) passen zich aan aan de omstandigheden. Een kleurig stripboek dat we buiten in het zonlicht lezen kunnen we ook bij schemer nog zien en ook binnen onder de lamp kunnen we alle kleuren nog goed onderscheiden.
Wat wij met onze ogen kunnen, kan de sensor niet. De sensor past zich niet aan de omstandigheden aan en registreert de kleuren zoals ze zijn. Daardoor zien dezelfde kleuren er bij zonlicht, schemerlicht of lamplicht er heel anders uit. Bij zonlicht is het licht geelwit, bij schemerlicht blauw en bij lamplicht meer oranje. Je moet de kleuren dus corrigeren wil je een natuurgetrouw beeld krijgen dat aansluit bij zoals jij het hebt waargenomen.


Er zijn verschillende manieren om de kleurtemperatuur in te stellen of aan te passen.
- Op de camera kun je vaak al voorinstellingen programmeren: daglicht, kunstlicht, nacht, flits. Die vind je onder de knop witbalans.
- Achteraf kun je in je fotobewerkingsprogramma de kleurtemperatuur bijstellen. In Lightroom bijvoorbeeld zit er een schuifje waarbij je van blauw naar rood kunt instellen.

Eén reactie