Menu

Onderdeel van Pixfactory

Wat doe je met een macroslede?

Een scherpstelslede of macroslede is een handig hulpmiddel om heel precies je camera in positie te brengen. Dit apparaat is vooral in trek bij macrofotografen die zich bezig houden met focusstacking.
Een voorbeeld van een macroslede.

Macroslede, instel-slede, focus-slede, focus rail… het zijn allemaal benamingen voor een handig apparaatje dat je in staat stelt heel nauwkeurig en zonder bewegingsonscherpte te werken. De macroslede plaats je op de kop van het statief. Je camera plaats je weer op de slede. Met instelknoppen is het nu mogelijk de camera vooruit en achteruit te bewegen. Langs de rail is een maataanduiding zodat je op de millimeter kunt instellen. Er zijn ook sledes met een tweede rail loodrecht op de eerste, waarmee je de camera naar links en naar rechts kunt instellen.

Een veelgebruikte toepassing is het gebruik van een macroslede door macrofotografen bij focusstacking. De camera op statief en macroslede wordt ingesteld op een onderwerp, bijvoorbeeld een bloem. Dan wordt een reeks foto’s gemaakt, waarbij tussen twee foto’s de camera met behulp van de slede iets naar voren wordt geschoven. Zo heeft elke foto de focus net iets naar achteren. Als je al deze foto’s in een computerprogramma stapelt (“stacken”) en samenvoegt tot een nieuwe krijg je een totaal scherp beeld.

Je kunt focus stacking ook zonder macroslede doen. Dan verander je de focus steeds een klein beetje door de scherpstelring iets te draaien. Zo komt de scherpte ook steeds iets verder te liggen. Beide kan een goed resultaat opleveren, maar met de macroslede kun je het nauwkeurigst werken.

Met de macroslede breng je de camera naar het onderwerp toe, waardoor de focusafstand en daarmee ook de vergrotingsmaatstaf van het scherpe deel gelijk blijft. Bij het draaien aan de scherpstelring verandert de focus en krijg je een andere verhouding. Het verschil tussen beide methodieken zie je daardoor in de compositie terug.

Vergelijking van een stack gemaakt door verstelling van de macroslede (l) en stack door veranderen van de focusinstelling (r). Fotograaf: Ron Poot

Meer weten?

Wat is focus stacking?

Focus stacking voor meer scherptediepte

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: