HOME < INSPIRATIE < FOTO WIKI
Foto Wiki

Wat doe je met een rijstzak in het veld?

Voor wat extra stabiliteit bij het fotograferen is een rijstzak een eenvoudig maar doeltreffend hulpmiddel. Je kunt het gemakkelijk meenemen als je buiten gaat fotograferen en kan in sommige gevallen zelfs handiger zijn dan een statief.

Wat doe je met een rijstzak in het veld?
Met een rijstzak kun je eenvoudig bloemen vanuit een laag standpunt fotograferen. Fotograaf: Ron Poot

Een simpel, maar doeltreffend hulpmiddel is de rijst- of bonenzak: een kussenvormige, stoffen zak gevuld met een fijn materiaal. Druk simpelweg de body en/of lens stevig op de rijstzak en je merkt meteen hoeveel stabiliteit het geeft. Je bent echter nog steeds flexibel doordat de camera niet vast zit. Een rijstzak kun je op elke stabiele ondergrond leggen. Als vulling worden vaak rijst, bonen of erwten gebruikt. Andere ideale vulmiddelen zijn gemalen maïskernen (verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak) of kunststof(polycarbonaat)korrels (verkrijgbaar bij enkele fotozaken).

Een rijstzak is erg handig als je heel laag wilt fotograferen, je kunt dan vaak lager komen en gemakkelijker bewegen dan met een statief. Ook in een vogelhut is het handig om een rijstzak onder je lens te leggen als je die door een kijkgat steekt.

rijstzak
Met een rijstzak haal je een lager standpunt dan met een statief en minstens zoveel stabiliteit. Fotograaf: Jaap Schelvis

Een paar tips:

 • rijst gaat samenklonteren als het nat wordt, dus stop het eerst in een plastic (diepvries)zak en dan pas in de rijstzak. Je kunt nu met een gerust hart op een natte ondergrond of in de regen werken;
 • ga je op reis met het vliegtuig, neem dan een lege zak mee en koop op locatie een kilo rijst;
 • heb je een camera met beeldstabilisatie? Zet deze uit als je al stabiel van statief of een rijstzak werkt. De beeldstabilisatie kan juist contraproductief werken als hij aan staat;
 • elk voordeel heeft zijn nadeel: rijst, erwten of bonen geven veel stabiliteit, maar zijn relatief zwaar. Gebruik daarom een klein zakje! Polycarbonaatkorrels (piepschuimkorrels) wegen bijna niks, maar geven ook veel minder stabiliteit.

Bron: Praktijkboek macrofotografie

Meer weten?

Tips voor de rijstzak

Rijstzak in de fotohut

 

Meer lezen over macrofotografie?
cover macrofotografie praktijkboek
Koop ons Praktijkboek macrofotografie.
Hét standaardwerk over macrofotografie.
Te koop bij de betere boekhandel en via de webshop.

Deel dit artikel


4
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Luc Grollie op 30 maart 2019 om 10:26

  in de auto liever een goeie stevige rijstzak, maar voor een boswandeling neem ik een véél lichtere kersenpittenzak mee, werkt ook heel goed !

  1. Kersenpitten ipv rijst, bedankt voor de tip, Luc.

 2. Leuk artikel Ron. Ik gebruik voor de vulling altijd zonnepitten, is niet zo zwaar en geeft toch voldoende stabiliteit.

  1. Bedankt Lies, voor het delen van je ervaring met zonnepitten ipv rijstkorrels!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *