Menu

Onderdeel van Pixfactory

Wat is beeldstabilisatie?

Beeldstabilisatie is een verzamelnaam voor verschillende technieken om ongewilde bewegingsonscherpte te compenseren. Hierdoor kun je uit de hand met langere sluitertijden fotograferen zonder dat je foto onscherp wordt door de trillingen van je hand. Erg handig voor wie werkt met lange lenzen of in omstandigheden met weinig licht. Beeldstabilisatie kan ingebouwd zijn in het objectief (lens stabilisatie) of in de body van de camera (sensor stabilisatie). De gekozen oplossing wisselt per merk.
Aan het strand, uit de hand. Fotograaf: Ron Poot

De beeldstabilisatie (ook wel vibratiereductie genoemd) zit vaak ingebouwd in een objectief. Een lens met beeldstabilisatie is wel een stuk duurder, vaak enkele honderden euro’s,. Het kan een investering zijn die de moeite waard is, vooral bij vogel- of wildfotografie. Je kansen op een scherpe foto verhoog je hiermee aanzienlijk. Wel is het zo dat het ten koste gaat van een fractie van de beeldkwaliteit en het je lens zwaarder maakt.

Met welke sluitertijden je nog scherpe foto’s maakt is afhankelijk van de lens, de omstandigheden en de fotograaf, maar voor iedere (vogel)fotograaf zal beeldstabilisatie een positief resultaat opleveren bij het uit de hand fotograferen. Stabilisatie is voor lange lenzen effectiever als deze in de lens plaats vindt en niet door middel van de stabilisatie van de sensor in de camera. Bij sluitertijden korter dan ongeveer 1/500 bestaat het effect van de beeldstabilisatie voornamelijk uit een rustiger zoekerbeeld, wat gunstig is voor de autofocus. Aan de andere kant vertraagt het inschakelen van de beeldstabilisatie de autofocus iets, wat een reden zou kunnen zijn om de beeldstabilisatie uit te zetten bij vluchtopnamen met snelle sluitertijden.

Een misverstand is dat beeldstabilisatie ook bewegingsonscherpte compenseert bij snel bewegende onderwerpen. De functie is echter alleen bedoeld om handtrillingen te compenseren. Wil je snel bewegende dieren fotograferen zul je je sluitertijd daar op moeten instellen. Hierbij mag niet onvermeld blijven dat er wel objectieven zijn die een aparte instelling voor beeldstabilisatie hebben voor het “pannen”, het horizontaal meetrekken van je lens met een snel bewegend dier. Deze modus compenseert met name voor verticale bewegingen. Deze instelling is niet standaard, dus let daar op bij aankoop.

Er zijn ook situaties waarin je de beeldstabilisatie beter uit kunt zetten. Dat is wanneer je fotografeert vanaf statief. Dan pakt de beeldstabilisatie eerder negatief dan positief uit. De functie kan dan voor kleine compensatiebewegingen zorgen die helemaal niet nodig zijn en daardoor juist wat onscherpte veroorzaken in plaats van opheffen.

Meer info:

Vergeet je beeldstabilisator niet

Pas op voor dokter Bibber


cover vogelfotografie praktijkboek

 

Bron: Daan Schoonhoven en Peter Wijn in Praktijkboek Vogelfotografie; Hoofdstuk 1 “Apparatuur en techniek”.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: