HOME < INSPIRATIE < FOTO WIKI
Foto Wiki

Wat is bokeh?

‘Bokeh’ is afkomstig van het Japanse woord boke , waarmee onscherpte , waas of de kwaliteit van onscherpte bedoeld wordt.

Wat is bokeh?

Wat is bokeh?

De meest bekende vorm van bokeh is het geheel van kleurige cirkels in de achtergrond. Met bokeh wordt echter de gehele onscherpte bedoeld, die niet is ontstaan door beweging.
Bokeh is feitelijk een bijverschijnsel van een lens, een afwijking, die je naar smaak kunt inzetten om mee te experimenteren.

Hoe maak je (goede) bokeh?

De juiste lens en instellingen

Om dat mooie, sprookjesachtige effect te bereiken zijn er een paar zaken om rekening mee te houden. De vorm en grootte van de bokeh worden bepaald door de lens, door de diafragmalamellen om precies te zijn. Elke lichtbron buiten het scherptegebied neemt de vorm aan van de diafragmaopening. Hoe ronder de lamellen, hoe ronder de vormen.
Een snelle lens, met een zo groot mogelijke diafragmaopening geeft het beste resultaat en hoe langer de brandpuntsafstand, hoe zachter de bokeh. Hierbij gaat het niet om de mate van onscherpte, maar om de kwaliteit ervan.
Diafragmavoorkeur (Av /A) is een geschikte optie, maar om optimaal gebruik te maken van de vrijheid die deze techniek biedt, is M (handmatig) ook een goede keuze.

Zoek het licht

Voor mooie bokeh zijn lichtbronnen nodig en bijna alles dat licht geeft of reflecteert is geschikt. Van reflecties in het water, natgeregende besjes, koplampen van auto’s en reflecterende dauwdruppels tot straatlantaarns. Een veel gebruikte achtergrond voor een mooi resultaat is het licht dat tussen boomblaadjes door schijnt. Hierdoor ontstaan talloze lichtbronnen, die je foto als kleurige, artistieke schijfjes kunnen verfraaien.

De afstand

Het interessante aan spelen met bokeh is dat elke omgeving omgetoverd kan worden tot een fotogenieke achtergrond, mits de afstand tot het onderwerp maar groot genoeg is.
Elke centimeter die je verschuift, zal een ander beeld geven.

Goede en slechte bokeh

De kwaliteit van bokeh is subjectief en niet, zoals bijvoorbeeld het geval is bij sluitertijd en ISO een kwestie van de juiste instellingen. Toch is de ene bokeh de andere niet.

‘Goede’ bokeh is een mooi zachte, romige bokeh, die het oog pleziert. Bij mooi warm ochtendlicht is de kans op prettig ogende zachtheid bijvoorbeeld groter dan bij snoeihard licht midden op de dag. het gaat dus om bokeh die je beeld versterkt.

Bij ‘slechte’ bokeh is de onscherpte zo storend aanwezig dat deze de aandacht van het eigenlijke onderwerp afleidt, bijvoorbeeld door te hard licht, te sterke contrasten, of door gebrek aan onscherpte.

 

Deel dit artikel


4
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Menno Graaf op 2 januari 2018 om 17:43

  Hoi Roeselien, bedankt voor je toelichting. Ik wordt er al lang moe van hoe het begrip bokeh een modewoord is geworden dat te pas en te onpas wordt gebruikt (zoals bokeh gelijk stellen aan onscherpte zelf). Ik hoop dat dit soort stukjes deze trend wat ombuigt!

  1. Hi Menno,

   Dat is inderdaad onze intentie met deze rubriek: feitelijk en zoveel mogelijk correcte informatie geven.
   Fijn te lezen dat dat gewaardeerd wordt! 😀

 2. Door Bianca Vermeer-Nieuwkerk op 30 december 2017 om 08:41

  Leuk stuk over bokeh. Wel jammer dat er niet meer foto’s ter inspiratie bij staan, Roeselien maakt mooie foto’s! Groetjes Bianca

  1. Dankjewel, Bianca! Ook voor je suggestie m.b.t. meer foto’s. In principe is deze rubriek vooral bedoeld als informatief artikel, zoals Wikipedia, maar dan puur op fotografie gericht, maar wellicht is wat meer illustratief materiaal wel een goed idee.

   Groetjes,
   Roeselien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *