Wat is digiscoping?

Bij digiscoping maak je digitale foto's via een telescoop. Voor veel vogelfotografen een uitkomst om op grote afstand toch een foto te kunnen maken van vogels. Goede digiscoopfoto's maken is niet vanzelfsprekend, het vereist de nodige kennis en kunde om tot een kwalitatief goed resultaat te komen.
digiscoping
Vogels spotten met een telescoop. Fotograaf: Ron Poot

De meest basale vorm van digiscopen is een camera voor het oculair van de telescoop te houden. Vaak is er met bijvoorbeeld een compactcamera die iets inzoomt een beeldvullende foto te maken. Een stap verder is de camera te koppelen aan de telescoop met een tussenstuk, een adapter. Sommige telescopen hebben die mogelijkheid al ingebouwd, maar ook is het voor handige knutselaars goed mogelijk zelf een adapter te maken. Niet alleen spiegelreflexen of compactcamera’s zijn geschikt, maar ook smartphone’s kun je al gebruiken voor digiscoping. Er zijn speciale adapters in de handel zodat je met je smartphone foto’s en films kunt maken en snel kunt delen.

Met een camera, telescoop en adapter ben je er nog niet. Het leven van een digiscoopfotograaf zit vol uitdagingen. Fotograferen door een telescoop vraagt meer tijd om scherp te stellen, de belichtingstijd is langer en bewegingsonscherpte ligt op de loer, je kunt last van luchttrillingen krijgen, … allemaal lastige en onwenselijke zaken voor de wildlife fotograaf. Het is dus belangrijk je te verdiepen in technieken en hulpmiddelen om tot goede resultaten te komen.

Een van de pioniers op het gebied van digiscopen, Marcel van Tol, heeft een praktijkgids uitgebracht over digiscopen. Hierin staat veel informatie over techniek, apparatuur en hulpmiddelen, maar ook over hoe je onderscheidend kunt fotograferen via een digiscoop. Een onmisbaar standaardwerk voor ieder die een stap verder wil komen met digiscopen.

Daarnaast is er voor fotografen die hun ervaringen en resultaten met digiscoopfotografie willen delen een eigen community, te vinden op digiscooppix.nl.

digiscoping

Meer weten?

Digiscooppix

Praktijkboek Digiscopen

 

 

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: