Dioptrie is een natuurkundige term en is de eenheid voor de sterkte van een lens. De maat is het meest bekend bij brildragers, waarbij de sterkte van de bril wordt uitgedrukt in dioptrie: -2, -1, +1 enzovoorts.
Wil je een scherp beeld krijgen door de zoeker, dan moet de cameralens aansluiten bij de eigenschappen van je oog. Dat is niet altijd het geval, bijvoorbeeld omdat je ogen achteruit zijn gegaan. Dan kun je geen scherp beeld in de zoeker krijgen, ook al is de afstand van de camera goed ingesteld. Ook camera instellingen die via de zoeker getoond worden, zie je niet scherp.
Gelukkig kun je de camera hierop bijstellen, dit staat bekend als het corrigeren van de dioptrie. Naast de zoeker zit een onopvallend klein wieltje, waarmee je dit kunt doen. Even draaien aan het schijfje tot je de juiste scherpte gevonden hebt.
Brildragers moeten hier altijd op letten, want de bril is er immers al voor om de afwijking van het oog te corrigeren. Fotografeer je zonder bril, dan zul je de dioptrie van de camera moeten aanpassen. Met de bril op fotograferen is natuurlijk ook mogelijk, maar veel mensen vinden het niet prettig om zo door de zoeker te kijken. Lensdragers zullen dit probleem niet ervaren en ook met een display op de achterzijde zul je dit ongemak niet hebben.
Je kunt de dioptrie het makkelijkst bijstellen door scherp te stellen op de instellingen die elektronisch via de zoeker worden weergegeven. Een andere manier is scherpstellen met behulp van het onderwerp dat je wilt fotograferen. Je zet de autofocus aan, richt op een onderwerp met voldoende details en stelt automatisch scherp. Je kijkt of je door je zoeker de details zelf ook echt scherp ziet. Zo niet, dan draai je aan het dioptrie wieltje tot je de optimale scherpte hebt bereikt.
6 reacties
AUB wel snel antwoord, ik moet mijn werkstuk al bijna inleveren
Kan het iets specifieker worden uitgelegd? Ik doe mijn werkstuk over de camera en zou het leuk vinden om iets meer te kunnen schrijven over dit onderwerp!
Er is genoeg over dit onderwerp te vinden op internet en in boeken. Dus ik adviseer je zelf aan het werk te gaan. Succes!