Menu

Onderdeel van Pixfactory

Wat is een macro balg?

Een macro balg is een in lengte verstelbaar hulpmiddel dat je tussen je (macro-)lens en de body van je camera plaatst. Hierdoor verklein je de minimale scherpstelafstand en kun je dus hogere vergrotingen bereiken. Het principe van een uittrekbare balg wordt al heel lang gebruikt in de fotografie zowel voor camera's als bij vergroters in de donkere kamer.
macro balg
Macro balg. Fotograaf: Jaap Schelvis

Van Macro naar Micro

Wil je nog meer vergroting dan de 1:1 die je met een macrolens kunt bereiken dan zijn daar een aantal mogelijkheden voor. Er is een beperkt aantal objectieven dat verder gaat dan 1:1 vergroting. Een bekend voorbeeld is het Canon MP-E 65 objectief waarmee je tot 5x kunt vergroten. Andere mogelijkheden zijn het combineren van een macrolens met een voorzetlens, tussenringen en/of een tele-converter, maar je kunt ook gebruik maken van een macro balg.

macro balg
Niets nieuws onder de fotozon: al heel vroeg in de geschiedenis van de fotografie werden balgen toegepast om de afstand tussen filmvlak en objectief te kunnen variëren. Fotograaf: Jaap Schelvis

Voordelen van een macro balg

  • De lengte van een macro balg kun je traploos veranderen zodat je altijd precies de vergrotingsmaatstaf kunt kiezen die voor een bepaald onderwerp ideaal is.
  • Doordat een macro balg meestal langer kan worden uitgerekt dan een hele set tussenringen kun je (veel) sterkere vergrotingen bereiken.
  • Veel macro balgen hebben een macroslede aan de onderzijde voor heel precieze scherpstelling, ideaal voor focus stacking.
macro balg
Door de combinatie met de scherpstelslede kun je heel nauwkeurig focussen. Fotograaf: Jaap Schelvis
macro balg
Niet iedere balg kent de optie, maar bij deze Contax-balg kan het objectief gedraaid worden en verschoven. Zo kun je ook een vlak dat niet evenwijdig loopt aan de sensor scherp in beeld brengen zoals met een tilt-shift objectief. Fotograaf: Jaap Schelvis

Nadelen van een macro balg

  • Vroeger werden balgen soms van dun leer gemaakt, maar meestal wordt nu lichtdichte zwarte textiel gebruikt. Dat maakt een macro balg relatief kwetsbaar. Een gaatje door bijvoorbeeld een doornstruik is meteen een groot probleem.
  • Alleen bij meestal zeer dure macro balgen wordt er elektronisch informatie uitgewisseld tussen camera en objectief over bijvoorbeeld scherpstelling of belichting. Bij de meer betaalbare modellen zul je dat dus altijd handmatig moeten instellen.
Voor sommige onderwerpen zoals op deze thumbnail heb je gewoon niet genoeg aan 1 op 1 vergroting. Fotograaf: Jaap Schelvis

Meer weten over hulpmiddelen bij macrofotografie lees dan ook:

Hulpmiddelen macrofotografie (1)

Hulpmiddelen macrofotografie (2)

Wat kun je met tussenringen?

Wat is een voorzetlens?

Wat doe je met een macroslede?

Macro met tele


Het nieuwste nummer van Natuurfotografie Magazine besteedt ook uitgebreid aandacht aan (extreme) macrofotografie.

Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: