Menu

Onderdeel van Pixfactory

Wat is een mount adapter?

Een mount adapter is in feite een soort tussenring die je gebruikt om een objectief of hulpmiddel met een bepaalde bajonet of schroefdraad aan te sluiten op de body van een camera met een andere bajonet. Dat je een lens en een body mechanisch goed kan koppelen is echter nog geen garantie dat de combinatie in de praktijk ook naar behoren werkt.
mount adapter
Vlnr boven Exa/Exakta, Contax/Yashica en Praktica (M42) naar Sony NEX. VLNR onder Praktica (M42) naar Contax/Yashica, Canon FD en Canon EOS. Het zwarte ringetje is een M39 >> M42 adapter. Fotograaf: Jaap Schelvis

Waar moet je opletten bij de aanschaf van een mount adapter?

1. Overdracht van gegevens

De meeste goedkope mount adapters zoals op de foto hierboven geven geen informatie door tussen body en objectief. Wanneer je een mount adapter gebruikt om een oude handmatige lens te gebruiken op je moderne digitale camera is dat natuurlijk geen probleem omdat de lens toch geen auto-focus heeft. De belichting zul je ook handmatig moeten regelen.

mount adapter
Een 85 mm portretlensje uit de jaren vijftig met M39 schroefdraad met behulp van twee adapters eerst naar M42 en dan naar Canon EOS. Fotograaf: Jaap Schelvis

Zolang het objectief dat je wilt gebruiken een diafragma heeft dat je handmatig kunt instellen is dat eenvoudig genoeg. ‘Helaas’ hebben veel moderne objectieven een diafragma dat alleen nog maar via de elektronica vanuit de camera kan worden aangestuurd.

Wil je een ‘moderne’ lens van merk X met behoud van autofocus en/of automatische belichting gebruiken op een body van merk Y, dan is daar vaak ook wel een oplossing voor op de markt. Houd er wel rekening mee dat je dan niet meer voor twee tientjes klaar bent maar dat je flink in de buidel moet tasten.

2. Scherpstellen op oneindig

Behalve wanneer je bijvoorbeeld specifiek een macrolens wilt gebruiken voor dichtbij fotograferen, zul je graag willen dat je met je objectief ook scherp kunt stellen op oneindig. Dat is niet met alle combinaties van lenzen en bodies vanzelfsprekend mogelijk en dat komt door de zogenaamde ‘registerafstand’. Dat is de afstand van de achterkant van het objectief tot het vlak van het lichtgevoelige materiaal, tegenwoordig de sensor, vroeger natuurlijk het filmvlak. Een lijst van registerafstanden vind je hier.

Dit symbooltje geeft de positie van het filmvlak of sensorvlak aan en kun je dus gebruiken om de registerafstand tot de achterzijde van het objectief of adapter te bepalen. Fotograaf: Jaap Schelvis

Zolang de registerafstand van het objectief dat je wilt gebruiken maar groter is dan de registerafstand van de camera is er geen probleem en kun je de lens gewoon gebruiken op oneindig met een eenvoudige mount adapter.

Het wordt een ander verhaal wanneer de lens een te korte registerafstand heeft ten opzichte van de body. In dat geval ben je aangewezen op een mount adapter waarin een extra lens is opgenomen om dit verschil te corrigeren. Vanzelfsprekend zijn dat duurdere adapters en ben je er ook niet zeker van dat er geen kwaliteitsverlies optreedt door het extra glas in de baan van het licht.

Een van de redenen voor de populariteit van mirrorless systeemcamera’s is dat ze (door het ontbreken van een spiegel) een veel kortere registerafstand hebben dan een spiegelreflexcamera. Hierdoor zijn ze te gebruiken met enorm veel verschillende objectieven. Bovendien hoef je nooit bang te zijn dat een lens toch te diep in de body steekt en onzacht in aanraking komt met de opklappende spiegel met alle gevolgen van dien.

Meer lezen:

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: