Wat is een pixel?

Pixels zijn de beeldpuntjes waaruit het beeldscherm is opgebouwd. De pixel is het kleinst mogelijke element van een beeldscherm. Elke pixel kan een willekeurige kleur aannemen. Gezamenlijk tonen de pixels van een scherm het gewenste beeld aan de gebruiker. Het begrip pixel is afgeleid van de Engelse woorden 'picture' en 'element' en zie je vaak afgekort als "px".
Appelvink.
Appelvink. Fotograaf: Ron Poot

De hoeveelheid pixels die een beeldscherm bevat noemen we resolutie. Hoe hoger de resolutie, dus hoe meer pixels er op een centimeter zitten en hoe scherper het beeld. Vaak wordt de resolutie uitgedrukt in pixels per inch (ppi). Een gangbare resolutie van standaard beeldschermen is 1024 x 768 pixels.

Het digitale beeld dat uit je camera komt is ook opgebouwd uit pixels. Hoeveel pixels hangt af van je sensor. Een sensor die een beeld van 6000 x 4000 pixels oplevert bevat  24 miljoen pixels. Dat wordt uitgedrukt als 24 MP of 24 Mpx (megapixels). De resolutie zie je in de specificatie van je camera veel genoemd.

Veel megapixels wil niet meteen zeggen dat je een betere kwaliteit hebt. Het heeft ook nadelen! Hoeveel MP je nodig hebt hangt af van je gebruik: wil je grote afdrukken maken of speciale bewerkingen toepassen dan loont het om de prijs voor veel megapixels te betalen. Fotografeer je voor standaard afdrukjes bij de Hema of plaatjes voor het internet met standaard bewerkingen, dan kun je volstaan met veel minder megapixels.

Als je een foto van 6000 x 4000 px toont op een beeldscherm met een resolutie van 1024 x 768 is de resolutie van het beeldscherm bepalend voor de kwaliteit van het beeld. Je kunt zo’n foto dus prima verkleinen of uitsnijden tot 1024 x 768 px om toch een helder beeld op het scherm te zien. Zoals het hierboven getoonde voorbeeld van de appelvink, van origine een 24 MP beeld.

Een pixel bevat informatie over kleur en helderheid. De hoeveelheid informatie die een pixel bevat verschilt en wordt uitgedrukt in bits. Een 1-bits pixel is het minimum, die kent maar twee mogelijkheden: aan of uit. Je krijgt dan een éénkleurig (monochroom) beeld. Een 8-bits pixel bevat 256 kleuren, een 16-bits pixel al 65.536 kleuren (hoge kleuren) en een 24-bit-pixel 16,7 miljoen kleuren (ware kleuren).

Bij inzoomen verliest de kop scherpte. Rechte lijnen worden blokkerig. Fotograaf: Ron Poot
Je ziet nu duidelijk dat het beeld uit pixels bestaat. Fotograaf: Ron Poot
Elk pixel heeft zijn eigen kleur en helderheid. Fotograaf: Ron Poot

 

Meer weten?

Waar moet je op letten bij extreem hoge resolutie?

Mag het een megapixeltje meer zijn?

Wikipedia Megapixel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: