Een plamp is eigenlijk gewoon een klem. Of liever gezegd: twee klemmen met daartussen een flexibele arm. De ene kant bevestig je aan je statief en de andere kant gebruik je om iets vast te houden.
Waarvoor gebruik je een plamp?
De meest gebruikte toepassing voor de plamp is het vasthouden van een bloem of plant die door de wind teveel beweegt. Bij macrofotografie is het scherpstellen heel secuur werk, wat letterlijk op de millimeter nauwkeurig komt. Iedere beweging van het onderwerp is dan funest. Met een plamp kun je de bloem net buiten beeld vastzetten, waardoor de wind er geen vat meer op heeft.
Maar je kan een plamp nog voor veel meer toepassingen gebruiken. Zo kan je hem ook gebruiken om een reflectiescherm vast te houden en te richten. In de meeste gevallen zal de klem niet voldoende zijn om een reflectiescherm op te tillen, dat is afhankelijk van het merk en type van je klem, maar bij macrofotografie is dat meestal ook niet nodig, omdat je onderwerpen laag bij de grond zitten.
Verder kun je met de plamp ook heel gemakkelijk storende (gras)sprieten weg buigen. Dat is beter dan ze plukken. Maar je omgekeerde is ook mogelijk. Je kan sprieten ook naar die juiste plaats in de voor- of achtergrond toebuigen om een mooi doorkijkje of een interessante achtergrond te maken.
Hoe gebruik je een plamp?
Het principe is heel simpel: je bevestigt de ene klem aan je statiefpoot en de andere aan het voorwerp dat je vast wilt houden. Soms kan het even stoeien zijn om de arm zo te buigen dat de positie goed is.
Dit werkt prima met objectieven tot ongeveer 150mm. Maar als je een telelens gebruikt met een langere brandpuntsafstand, dan kan de arm wel eens te kort zijn. Voor de Winberley plamp zijn er tussenstukken verkrijgbaar om de arm te verlengen, maar er zijn ook andere opties.
Je kan één van de statiefpoten verlengen en in de richting van je onderwerp zetten. Als je de plamp dan verderop langs de poot vastzet geeft je dat weer meer speelruimte. Daarnaast levert Wimberley ook een grondpin. Deze kun je in de grond bevestigen vlak bij je onderwerp en daar de Plamp aan vast maken. Hiervoor kun je natuurlijk ook een wat dikkere tak in de grond steken, dat is goedkoper en die hoef je niet constant mee te dragen. Deze manier van werken heeft ook een ander voordeel…
Trillingen voorkomen
De plamp is bedoeld om te voorkomen dat je onderwerp teveel beweegt. Maar als je hem aan je statief bevestigt trilt het onderwerp nog steeds mee met de trillingen van je statief, bijvoorbeeld tijdens het scherpstellen. Om dit te voorkomen kun je de plamp ergens anders aan bevestigen dan aan je statief. De voorgenoemde grondpin of tak in de grond bieden hiervoor uitkomst, maar er zijn veel meer mogelijkheden om je plamp te bevestigen. Zelf heb ik altijd een klein statief bij voor mijn LED-paneel. Daar past mijn plamp ook nog wel bij. En ik heb hem ook al wel eens vast gemaakt aan mijn rugzak.
Onmisbaar gereedschap
Door zijn lichte gewicht en zijn veelzijdigheid is de plamp een gereedschap dat niet mag ontbreken in de rugzak van een macrofotograaf. Ze zijn niet heel erg duur in aanschaf, maar als je een beetje handig bent dan kun je met een stuk flexibele slang en twee klemmen voor een lagere prijs zelf een plamp in elkaar knutselen.
Opletten!
En als het je dan is gelukt om een scherpe foto te maken van een bloem, terwijl het toch behoorlijk waaide, let dan wel even op als je klaar bent of als je nog een andere compositie wilt proberen. Voordat je opstaat en je spullen pakt, maak eerst de plamp weer los van de bloem. Je zal echt niet de eerste zijn die vergeet dat de klem nog vast zit aan het onderwerp. En als je zo goed je best hebt gedaan om voorzichtig te zijn, dan zou het zonde zijn om het op het laatste moment nog allemaal te verknallen. Ik kan hierbij helaas uit ervaring spreken.
5 reacties
Sluit mij aan bij het verzoek van Martin: graag uitleg met welke materialen en hoe je zelf een plamp kan maken. Verder mijn vraag: waar op internet kan ik een ‘plamp’ vinden en kopen met meerdere armen?
met vriendelijke groet,
Rashmideva
Hoi Rashmideva,
Ik heb echt geen idee hoe je er zelf één zou moeten maken, maar als je een beetje handig bent is het vast wel mogelijk om iets te verzinnen. Al zul je nooit de kwaliteit krijgen van de originele Wimberley plamp.
En waarom een plamp met meerdere armen? Ik snap dat het handig is om meerdere plamps te gebruiken, maar dan zou ik eerder kiezen voor twee losse plamps, in plaats van een enkele klem met meerdere armen. Met twee losse plamps kun je eventueel ook vanaf meerdere hoeken je doel benaderen. Als beide armen op één plaats bij elkaar komen is dat niet mogelijk en heb je meer beperkingen dan met twee losse plamps.
Kunt u iets meer vertellen over hoe zo’n plamp eigenhandig te maken?
Wat voor soort flexibele slang en hoe te koppelen aan klemmen? Kortom, gaarne wat nadere info indien mogelijk! Bij voorbaat dank!
Geen idee hoe je hem zelf kan maken. Er zullen wel mogelijkheden zijn als je een beetje een doe-het-zelver bent, maar daar heb ik mezelf nooit in verdiept. Bovendien krijg je nooit de kwaliteit en instelmogelijkheden die de originele plamp van Wimberley.
Zie https://webshop.natuurfotografie.nl/product/wimberley-pp-200-plamp-ii/
Dank voor je uitvoerige uitleg en tips Bjorn. Heb jaren geleden een plamp aangeschaft, maar eigenlijk nooit gebruikt. Door jouw artikel zoek ik hem maar weer eens op en ga hem toch maar gebruiken. Het waait de laatste tijd nogal…